Wacker Neuson lanserar 10-tons hjullastare

WackerNeuson_WL95

För första gången lanserar Wacker Neuson en hjullastare i den tunga klassen. Den nya 10-tonslastaren är den största från Wacker Neuson, men ändå kompakt. Den är bland annat utrustad med den senaste överväxeln ecospeedPRO och två motorvarianter som passar de senaste avgasnormerna.

Wacker Neuson WL95 kommer med 10 tons totalvikt. Enligt Wacker Neuson kommer utökningen av produktpanelen efter många kundönskemål. WL95 kommer att vara tillgänglig från januari 2019.

– Liksom alla Wacker Neusons hjullastare besitter också den nya modellen en omfattande standardutrustning. Dessutom kan man exempelvis beroende på tillämpning och preferenser, individuellt konfigurera motor, drivning, förarhytt och hydraulik, skriver Wacker Neuson i ett pressmeddelande.

I varianten för 40 km/tim är WL95 utrustad med överväxeln ecospeedPRO. Det handlar om en steglös hydraulisk överväxel vars högre dragkraft och körhastighet tillåter bättre energieffektivitet och användarkomfort.

Med överväxeln EcospeedPRO får man fartökning genom hela hastighetsintervallet från 0 till 40 km/h, utan växlingar, vilket innebär att inget dragkraftsavbrott förekommer. Detta uppges höja komforten avsevärt. Särskilt inom typiska arbetssituationer såsom vid hanteringsarbeten i Y-cykler, existerar ett stort behov av konstant påskjuts- och dragkraft vid hastigheter runt 10-20 km/h.

WL95 erbjuds med två motortyper: en 3,6 l motor från Deutz med 136 hästkrafter och DOC/SCR-system för avgasrening, i enlighet med den nu gällande avgasnormen nivå IV. Som alternativ kan man också få ett dieselpartikelfilter, som redan idag är certifierat för år 2020, steg V. Eller också en 4,1 l motor med 156 hästkrafter, som också härstammar från Deutz. Denna är försedd med avgasrening med DOC/DPF/SCR-system som redan idag uppfyller steg V som börjar gälla efter årsskiftet. Därmed visar även motortyperna riktningen för framtidens nya modellserier.

Lyfttarmen uppnår en maximal tipphöjd på 3,8 meter och kan därigenom lasta även lastbilar med högt flak. Dessutom har föraren ständigt en god och direkt sikt över påbyggnadsredskapet. Hjullastarens totalvikt är på omkring 10 ton och har en tipplast på över 5,7 ton.

– Trots den nya storleksklassen har Wacker Neuson beaktat kompakta mått. Med skopa uppvisar WL95 en totallängd på 6,50 m och en bredd på 2,39 m samt är utrustad med midjestyrning och en bakre pendelaxel som säkerställer optimal manövrerbarhet och dragkraft, skriver Wacker Neuson i pressmeddelandet.

Vändradien uppgår till 4,90 meter med en innerradie på 2,45 meter. WL 95 kan utföra transporter med släpvagnslast upp till 18 ton. För att lasten på släpvagnen säkert ska kunna transporteras erbjuds också en tryckluftsbroms med dubbla ledningar och hydraulisk släpvagnsbroms.

Förarhytten uppges ha god sikt runtom och har utvecklats enligt de senaste rönen om ergonomi och sikt. Hela manöverpanelen i förarhytten på WL95 är lättöversiktlig. Genom den stora digitala 7 tums displayen har föraren överblick över maskinen och de viktigaste funktionerna. Vid behov kan hydrauloljans flödesmängd ställas in manuellt med inställningssystemet ”Jog Dial”. Det är en fördel när maskinen driver ett hydrauliskt påbyggnadsredskap som inte behöver dra nytta av maskinens fulla hydraulkapacitet. Föraren kan på det sättet arbeta med maskinen och påbyggnadsredskapet väldigt finkänsligt och resursbesparande. 

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se