Volvo vill bygga batterifabrik i Sverige

Volvokoncernen har påbörjat processen att etablera en fabrik för storskalig serieproduktion av battericeller i Mariestad. Satsningen kan ge 1000-tals nya jobb i den gröna sektorn.
Foto: Swecon, pressbild

För att möta den växande efterfrågan på laddbara tunga lastbilar och anläggningsmaskiner har Volvo påbörjat en prcess att etablera en fabrik för storskalig tillverkning av battericeller i Sverige.

– Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100 procent fossilfria lösningar till våra kunder. Redan idag ser vi stor efterfrågan på våra elektriska erbjudanden, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo.

En omfattande lokaliseringsstudie indikerar att Skaraborgsregionen i Sverige är en ideal plats för en battericellsfabrik, skriver Volvo i ett pressmeddelande. Den föreslagna platsen i Mariestads kommun är belägen nära Volvos motorfabrik i Skövde och kommer dra nytta av existerande industri- och logistikinfrastruktur och kompetens inom storskalig avancerad industriproduktion, samt ha tillgång till svensk fossilfri energi.

Enligt Volvo kommer man gradvis öka kapaciteten, för att nå storskalig serieproduktion före år 2030. Batterierna kommer utformas specifikt för kommersiella fordonsapplikationer för att stödja den globala utrullningen av eldrivna lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner och elektriska drivlinor för olika typer av användningsområden.

Etableringen av fabriken är avhängig godkännande från berörda myndigheter och den slutgiltiga lokaliseringen kommer att beslutas efter offentligt samråd och verksamheten är beroende av miljötillstånd.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se