Den första 35-tons Cat 330 Z-line elgrävmaskinen såld i Norge

Den nya batterielektriska maskinen Cat 330 Z-line från den norska Cat-återförsäljaren Pon Equipment som själva bygger om Cat-maskiner för elektrisk drift och kallar maskinerna för Z-line.

Den norska entreprenören Rivenes AS har fått den första 35 tons Cat 330 Z-line elgrävmaskin levererad av Pon Eqipment som är Caterpillars återförsäljare i Norge.

Rivenes AS deltar i det gröna skiftet och elektrifierar både servicebilar och maskiner. De är först i Norge med Cat 330 Z-line 35 tons elgrävmaskin. Den elektriska 35-tonnaren är storebror till Cat 310 Z-line (cirka 10 ton)och Cat 320 Z-line (cirka 25 ton)som Rivenes investerat i sedan tidigare. Företaget förfogar även över eldrivna bergkrossar, sorteringsverk och ett 10-tal elektrifierade lastbilar.

Sedan 1959 har Rivenes AS utfört transport- och entreprenadtjänster i Vestland. Företaget är en totalleverantör med modern utrustning för många olika uppdrag. Det startade som enskild firma 1959 av Olav Rivenes, och ombildades 1979 till ett aktiebolag med namnet Rivenes & Sønner Transport AS. I november 2006 slogs bolaget samman till fyra olika bolag, varav Rivenes Holding AS är moderbolag.

Den nya batteridrivna maskinen deltar i rivningsarbetet på Midtbygda äldreboende i Åsane Bergen och har den inbyggda tekniken Cat Grade 2D, Cat Grade assist, Cat E-fence och Cat Payload. Med hjälp av den tekniken kan produktiviteten ökas avsevärt jämfört med traditionella grävmaskiner utan den tekniken.

Kör man maskinen på batteripaketet och med en genomsnittlig förbrukning på 75 kilowatt per timme kan man räkna med cirka fem timmars drifttid. Och med möjlighet till snabbladdning med CCS2 upp till 260 kilowatt kan den batterielektriska grävmaskinen laddas från 10 procent till 90 procent på 1 timme

Maskinen levererades med möjlighet till ansluten drift. Med anslutning till 400 volts eluttag laddar maskinen kontinuerligt med 80 kilowatt effekt, och drifttiden är praktiskt taget oändligt. 

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se