Gröna bränslen i tanken

Drivmedelsleverantören OKQ8 samarbetar med lastbilstillverkaren Iveco för att synliggöra fördelarna med biogas. Fr.v.: Marcus Torin, storkundsäljare för Iveco,  Christofer Olson säljchef OKQ8 Västra Frölunda och Joakim Nilsson från Iveco:s eftermarknad.
Drivmedelsleverantören OKQ8 samarbetar med lastbilstillverkaren Iveco för att synliggöra fördelarna med biogas. Fr.v.: Marcus Torin, storkundsäljare för Iveco, Christofer Olson säljchef OKQ8 Västra Frölunda och Joakim Nilsson från Iveco:s eftermarknad.

Hur får man fler att överväga biogas som drivmedel? Infrastrukturen kring biogas finns där redan och i takt med att möjligheterna blir allt fler, börjar det bli intressant, låter det från OKQ8 som förra året började erbjuda uthyrning av biogasbilar som de första i Sverige.

Nu tar de, tillsammans med biltillverkaren Iveco, krafttag för att synliggöra fördelarna med biogas. Men finns det nog med incitament för att folk ska ställa om?

Ser man på transportbranschen i det stora hela kommer vi att behöva anpassa oss mer och mer till tuffare miljökrav, och det gäller såväl privatpersoner som verksamheter.

På bara ett år har vi upplevt införandet av Bonus Malus-systemet i Sverige, och så sent som den 19 februari nåddes en överenskommelse mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och regeringarna i de olika EU-länderna om att bland annat minska koldioxidutsläpp från tunga fordon, med ett första mål om 15 procent minskning till 2025. Och ska man tro på experterna, är det bara början.

För att bidra till användandet av fler fossilfria lösningar har OKQ8 tagit ett stort krafttag för att öka medvetenheten om biogas. Detta inte minst genom att lansera Sveriges första uthyrningsbara lättlastbilar som drivs på biogas, av biltillverkaren Iveco som tidigt erkänt biogasens potential.

Vi ser samtidigt att det finns en vilja att testa gröna alternativ, även inom lätta lastbilar, och därför vill vi gärna vara med på den resan, Ulrika Blomberg, Rental Manager på OKQ8.

Sedan utrullningen förra året upplever man en större öppenhet för alternativa bränslen som biogas, även om det finns en del att jobba på när det kommer till att bli bättre på att lyfta frågan.

– Även om de flesta förstår att man inte kommer att kunna revolutionera miljöproblemet själv, kan vi märka att bara det att det finns alternativ och att man pratar om det, gör det intressant för fler. Vi upplever fortfarande att detta är rätt nytt på marknaden, men ser samtidigt att det finns en vilja att testa gröna alternativ, även inom lättlastbilar, och därför vill vi gärna vara med på den resan, låter det från Ulrika Blomberg, Rental Manager på OKQ8.

Sedan lanseringen förra året finns det redan verksamheter som valt att skriva avtal för ett år framöver, där man aktivt valt att boka biogasbilar några gånger i veckan, vilket man ser som positivt.

Satsningen på biogas bottnar i ett bra samarbete med Iveco, som med sin Daily Blue Power-serie vann priset ”International Van of the Year 2018”. Morten Iversen, Nordic Sustainability Manager hos Iveco, säger:

– Tillsammans med stora aktörer som OKQ8 kommer vi att fortsätta driva frågan om varför verksamheter som vill bli mer hållbara ska satsa på biogas. När man pratar personbilar så handlar det oftast om att gå över till el, men det är inte ett alternativ när det gäller tyngre transport. Här är biogas det mest förnuftiga valet.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se