Nya lättare gripar från HSP Gripen

Tomas Jonsson, vd och marknadschef på HSP Gripen vid företagets nya grip i företagets nya Lighterserie som premiärvisades på mässan Swedish Forest Expo som arrangerades på Solvalla den 1-3 juni. Foto: Per Eriksson

Hudikvallsföretaget HSP Gripen lanserade i samband med Swedish Forestry Expo 1-3 juni på Solvalla en en helt nyutvecklad serie gripare för skogstransport på mindre skotare och huggarvagnar.

– Vi har lyssnat på självverksamma markägare, tillverkare och skogsentreprenörer och insett att det fanns en lucka att fylla i utbudet av proffsverktyg för detta segment och då bestämde vi oss helt enkelt för att utveckla ett sådant verktyg, säger Tomas Jonsson, vd och marknadschef HSP Gripen.

De nya griparna är betydligt lättare än sina föregångare, den minsta modellen 017 (0,17 m2)griparea är 20 procent lättare och nästa storlek i serien 024 är närmare 40 procent lättare. Att de nya griparna blir lättare är naturligtvis ingen slump. Branschen har på senare år berikats med fler premiummaskiner i det mindre segmentet och mindre maskiner kräver lättare verktyg. 

Ny HSP 024 är 40 procent lättare än motsvarande modell HSP Gripen tidigare erbjöd i detta segment.

– Vi behöver även som ett led i arbetet med att minska vårt klimatavtryck använda råvaran smartare och effektivare när vi utvecklar produkter, nu och i framtiden, helt enkelt verktyg som förbrukar mindre energi vid användning, berättar Tomas Jonsson vidare. Detta är idag en naturlig del i företagets arbete med att bli mer cirkulära i sin affär och börjar nu efter ett par år att ge reella avtryck i verksamheten.

Enligt HSP Gripen har den nya serien tagits fram utan att tumma på styrka och hållfasthet, som borgar för en lång livslängd, och som är några av HSP Gripen signum i företagets snart 30-åriga historia.

– Bakom detta ligger ett gediget arbete från vårt erfarna konstruktionsteam som genom avancerade beräkningar, smarta lösningar och rätt använt material har skapat en produkt som inte bara motsvarar, utan också överträffar sina föregångare i greppstyrka och prestanda, säger Tomas Jonsson, avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se