Effektivare Cat D10 bandschaktare

Caterpillars nya Cat D10 schaktamaskin kommer med en 600 hästkrafters C27-dieselmotor och lastkännande hydraulik. Arbetsvikten är på drygt 70 ton. Oljebytesintervallen har förlängts och bränsleledningarna har integrerats för att öka tillförlitligheten.

Enligt Caterpillar inkluderar prestandaförbättringarna en 4-procentig minskning av bränsleförbrukningen och 3-procentig förbättring av produktiviteten jämfört med föregångaren Cat D10T2.

Den nya vridmomentomvandlardesignen med statorkoppling frigör automatiskt statorn när vridmomentmultiplicering inte krävs, vilket förbättrar drivlinans effektivitet för minskad bränsleförbrukning. Under hög belastning och retarderande förhållanden låser statorkopplingen utan behov av förarens utförande. Lastkännande hydraulik ska leverera mer kraft till marken för ökad respons och ökad bränsleeffektivitet.

Den nya bandschaktaren har backväxel med hög effekt, vilket ska ge upp till 20 procent mer kraft i backväxeln. Lastavkännande hydraulik ger oljeflöde endast på kommando, vilket ökar tillgänglig kraft till marken. Tillsammans med ett enplans kylsystem ökar dessa förbättringar driftseffektiviteten med upp till 6 procent.

Hytten har en 10-tums pekskärm som erbjuder intuitiv maskinmanövrering, uppgraderad förarstol och tillgänglig 360-graders sikt.

Funktionen AutoCarry ger automatisk bladkontroll och Cat Grade Control 3D positionerar bladets skäregg exakt för konsekventa lutningar. Automatic Ripper Control minimerar bandsliring genom att automatiskt övervaka och justera motorvarvtalet och rivarskaftet djup.

Schaktmaskinen kan också integrera MineStar-teknologier. MineStar Terrain med automatisk bladkontroll integrerar helautomatik, bladbelastning i kontrollsystemet för att minimera överskärning, överfyllning för att sänka kostnaderna.

Remote Flash säkerställer att maskinen fungerar med den senaste versionen av programvaran via fjärruppdateringar. Det innebär att alla uppdateringar görs over-the-air (OTA), det vill säga via trådlöst internet – man behöver med andra ord inte besöka en verkstad.  Fjärrfelsökning gör att återförsäljaren kan fjärrköra diagnostik på schaktmaskinen medan maskinen är i drift.

Det omarbetade motorrummet integrerar ett enplans kylsystem som är upp till 30 procent mer motståndskraft mot igensättning och förbättrar värmeavledningen för att förlänga komponenternas livslängd. Med 50 procent mer kapacitet förbättrar det nya oljetråget den genomsnittliga oljekvaliteten och förlänger bytesintervallen med upp till ytterligare 250 timmar.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se