Nu svärmar granbarkborren igen

Skogsstyrelsen och skogsbrukets övervakningsfällor har nu fångat flera tusen granbarkborrar vilket visar att svärmningen är igång i södra delar av landet. Foto: Per Eriksson

Vårvärmen har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila och nu angrips både vindfällda och stående friska granar i de södra delarna av landet. Det visar Skogsstyrelsens och skogsbolagens svärmningsövervakning. Blir sommaren varm och torr som det förutspås av meteorologerna kan det bli skador och förluster för flera miljarder kronor.

– För många skogsägare med granskog skulle det vara katastrof om meteorologernas långtidsprognos stämmer och vi får en lika torr och varm sommar som 2018. Då riskerar vi stå inför en ny omfattande granbarkborrevåg, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsens och skogsbrukets övervakningsfällor har nu fångat flera tusen granbarkborrar vilket visar att svärmningen är igång i södra delarna av landet. Allra störst fångster syns i Svealand med toppnoteringar i Västerås, med över 9.000 granbarkborrar i fällan. Längre norrut börjar granbarkborrarna vakna ur sin vintervila men har inte börjat svärma än.

– När granbarkborrarna svärmar är det viktigt att vara på tårna som skogsägare så att nya angrepp kan upptäckas i ett tidigt skede. Om vi avverkar de angripna granarna tidigt får vi den bästa bekämpningseffekten och kan rädda det mesta av virkesvärdet, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på skogsägarföreningen Mellanskog.

Sedan den extrems torra sommaren 2018 har nu cirka 32 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren, till ett värde av cirka 14 miljarder kronor. Det kan jämföras med de stora skogsbränderna i Dalarna och Hälsningand samma år förstörde cirka 2 miljoner kubikmeter skog.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se