Caterpillar satsar på självkörande gruvtruckar

autonoma_gruvtruckar
Nu planerar gruvföretaget Fortescue att beställa ett antal nya Cat 793F självkörande gruvtruckar och samtidigt konvertera nästan 100 Cat 793F, Cat 789D och Komatsu 930E till autonom drift.

Caterpillar har levererat drygt 70 autonoma gruvtruckar till kunder runt om i världen och ett nytt avtal med gruvföretaget Fortescue Metals Group kommer väsentligt utöka den siffran.

Fortescues järnmalmsgruva i Pilbaraområdet i västra Australien planerar att investera i ett antal nya Cat 793F självkörande gruvtruckar till verksamheten. Företaget planerar också att konvertera nästan hundra Cat 793F, Cat 789D och Komatsu 930E för självkörande drift.

– Vi är glada över att vi kan bygga på den framgång vi haft med Fortescue att utveckla autonoma lösningar för gruvbranschen i hela världen, säger Jean Savage, ansvarig för Surface Mining & Technology Division på Caterpillar.

Caterpillars gruvtruckhanteringssystem Cat MineStar innehåller att antal tekniker som företaget identifierar som: Fleet, Terrain, Detect, Health och Command.

”Fleet” gör en översikt i realtid över alla operationer. ”Terrain” hjälper till att hantera borning, lastning med mera. ”Healt” samlar in maskindata för att identifiera eventuella problem. ”Command” tillåter fjärrstyrning och halvautomatisk drift eller helt autonom drift av gruvmaskinerna.

– Vi utvecklar ständigt MineStar-tekniken att öka ”interoperabilitet”, ”användbarhet” och ”skalningsförmåga”, säger Dan Hellige, försäljningschef, Caterpillar Mining Technology avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se