Gunnar återskapar kulturlandskapet

Gunnar Moe arbetar med att röja upp det igenväxta kulturlandskapet i Norge, som liksom i Sverige håller på att växa igen. Företaget använder en Highlander Wood H61 som levererats av Skogservice AS.
Gunnar Moe arbetar med att röja upp det igenväxta kulturlandskapet i Norge, som liksom i Sverige håller på att växa igen. Företaget använder en Highlander  kombimaskin som levererats av Skogservice AS.

Gunnar Moe är skogsentreprenör i Norge. Han är fullt upptagen med att återskapa det norska kulturlandskapet som liksom i Sverige håller på att växa igen.

Norge gror igen och det råder bred enighet om att mycket behöver göras för att öppna upp landskapet. Många landskap är knappt igenkännbara efter många år av fri tillväxt.

Skogsentreprenören Gunnar Moe ägnar sig åt körning i många typer av terräng och är en av de skogsentreprenörerna som brinner för att rensa upp det norska kulturlandskapet för att bland annat återskapa fina betesmarker.

Gunnar Moe kör en Highlander och berättar att där han tidigare behövde två maskiner klarar han sig numera med en maskin.

Highlander är en fyrhjulig kombinerad skördare och skotare. Den har en lastförmåga på cirka 20 ton och är utustad med ett Woody 50 skördaraggregat. Hytten är runtomsvängande och maskinen har en 24 tonmeters kran med en räckvidd på 10 meter och klämbankar. Motorn är en 6-cylindrig Iveco på 285 hästkrafter.

Maskinen har fyrhjulsdrift med krabbstyrningoch bakhjulen är fästa på pendelarmar som hydrauliskt kan skjutas ut två meter.  Detta gör maskinen mycket lämplig för körning i brant terräng.

Enligt Gunnar Moe har maskinen ökat lönsamheten för företaget och han hävdar att den är idealisk för upprensningen av det norska kulturlandskapet.

– Framförallt i brant terräng är maskinen överlägsen i förhållande till traditionella lösningar och jag tycker  den är mycket mångsidig, ett riktigt ”Kinderägg”, säger Gunnar Moe avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2017.
inf0@anlaggningsvarlden.se