Bobcat lanserar eldriven kompakt bandlastare

Doosan Bobcat lanserar en helt eldriven kompakt bandlastare. Den nya maskinen drivs av ett 62 kilowatts batteri. Foto: Doosan Bobcat.

På mässan Consumer Electronic Show som arrangerades i Las Vegas, USA den 5-8 januari var det världspremiär för Bobcats helelektriska T7X bandlastare

Bobcat T7X är helt batteridriven och företaget menar att den designats för att vara mer produktiv från grunden med elektrisk drivning och tystare med högpresterande vridmoment som är kraftigare än någon dieseldriven bandlastare som hittills tillverkats.

– Vi ligger i framkant när det gäller innovation, och vi är stolta över att debutera med den helt elektriska tekniken i T7X för att hjälpa våra kunder att uppnå både hög hållbarhet och produktivitet, säger Scott Park, vd på Bobcat.

Det traditionella hydraulsystemet har helt ersatts med ett elektriskt drivsystem bestående av elektriska cylindrar och elektriska drivmotorer, vilket innebär praktiskt taget ingavätskor. Den använder 1 liter miljövänlig kylvätska jämfört med 57 liter vätska i den diesel/hydrauliska modellen. Den helt elektriska plattformen möjliggör omedelbar effekt och maximalt vridmoment tillgänglig vid alla drifthastigheter. Operatören behöver inte längre vänta på att standardhydrauliken ska bygga upp kraft, skriver Bobcat i et pressmeddelande.

Den komakta bandlastaren drivs av ett 63 kilowatts litiumjonbatteri från teknikpartnern Grenn Machine Equipment. Enligt Bobcat kan maskinen köras kontinuerligt i fyra timmar på en laddning och en hel dags drift under intermittent användning. Ett strömhanteringssystem är programmerats för att känna av när belastningen ökar, vilket automatiskt drar av strömmen när den inte behövs för att spara den totala energianvändningen och förlänga maskinens körtid.

Bobcat samarbetar med företaget Moog, en världsomspännande utvecklare av komponenter och system för rörelsekontroll, för att påskynda forsknings- och utvecklingstakten för elektroniska kontrollfunktioner hos T7X.

©Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se