XCMG testar självkörande vägvältar

Världens fjärde största tillverkare av entreprenadmaskiner, kinesiska XCMG har framgångrikt testat autonoma vägvältar i ett samarbete med Sichuan Railway Investment Group och Tsinghua University. Den autonoma vägvälten debuterade längs motorvägen Panda Expressway, som nu håller på att byggas mellan Panzhihua och Dali i Kina.

– Över 80 procent av Panda Expressway består av broar och tunnlar, vilket gör det till Kinas viktigaste infrastrukturprojekt, säger Cui Jisheng, chef för XCMG:s vägmaskiner. Att förbättra vägkvaliten och säkerheten genom effektivt byggande och minskade kostnader var viktiga prioriteringar i vårt samarbete för att utveckla en självkörande vägvält.

Maskinen ska vid arbetet på motorvägen ha fått information från ett fjärrövervakningscenter om bästa rutt och sedan utfört arbetet på egen hand med 2-3 cm precision.

Den autonoma vägvälten är utrustad med olika säkerhetssystem och ett realtidsövervakningssystem som kan ge varningar, utföra ett nödstopp och undvika hinder.

2018 tecknade XCMG ett strategiskt avtal med bygg- och investmentbolaget Sichuan Railway Investment Group och universitet i Tsinghua för ett fördjupat samarbete inom området autonom vägbyggnad. Sedan dess har de tre parterna ansökt om nio inhemska patent.

Enligt ett pressmeddelande kommer partnerskapet att forsätta med fokus på forskning- och utveckling samt implementering av smarta utvecklingsstrategier och utveckling av mobila 5G-basstationer.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se