Volvo och Bucher elektrifierar slamsugare

Bucher Municipal och Volvo Lastvagnar har inlett ett samarbete inom elektrifiering av slamsugningsbilar baserade på Volvo FE Electric-chassin. Världspremiär och lanseringen av nya CityFlex C40 var på IFAT-mässan som arrangerades i München i våras.

Bucher Municipal och Volvo Lastvagnar inleder ett samarbete med lansering av helt utsläppsfria slamsugningsbilar på den globala marknaden.

Bucher Municipal introducerar CityFlx C40e – driven av en laddbar Volvo FE Electric som gör körningen i stadsområden tyst och fri från avgaser. 

– Under nästa år har vi för avsikt att producera och leverera 80 elektriska slamsugningsfordon baserade Volvos batterilastbilar. Jag ser detta som en ”game changer” för branschen, säger Per Lovring vd för Bucher Municipal i Danmark. 

Bucher Municipal har optimerat tekniken från Bucher CityFlex C40 för att möta de speciella kraven för arbete i stadsområden, där reglerna för koldioxid- och partiklar skärpts.

Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, lyfter också fram vikten av samarbetet: – Bucher Municipal är en stor aktör på den globala marknaden för kommunala fordon och vi delar värderingarna i ambitionen att transformera vår bransch. Med avtalet tar vi en ett strategiskt viktigt steg mot att elektrifiera en av de mest komplicerade och krävande uppgifterna i våra stadsmiljöer. Tillsammans kommer vi att ta oss an utmaningen att elektrifiera alla typer av applikationer i branschen.

Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar (t.v) och Per Lovring, vd på Bucher Municipal i Danmark (t.h.) skakar hand på den strategiska elektrifieringsaffären.

– Vi ligger i framkant av omställningen och har en ledande position på den europeiska ellastbilsmarknaden. Vi har redan lanserat ett komplett sortiment av eltruckar och levererar till kunder över hela Europa och Nordamerika. Vårt mål är 50 procent av vår totala lastbilsförsäljningen ska vara elektrisk till 2030, förklarar Roger Alm.

Elektrifiering av våra nyttofordon är en utmaning, men Volvo har bevisat att de kan tillhandahålla mycket pålitliga och väldokumenterade batterilösningar för bussar, lastbilar och andra tunga fordon”, förklarar Per Lovring på frågan om samarbetet med Volvo Lastvagnar, ”och eftersom våra fordon är efterfrågade globalt är det viktigt att tekniken testas och att full service kan ges till alla delar av fordonet. Det är därför samarbetet med Volvo Lastvagnar är en win-win.

Bucher Municipal är ledande inom elektrifiering av kommunala fordon som sopmaskiner, vinterunderhållsutrustning, sopbilar – och nu även slamsugningsbilar. Och det här är bara början.

– Senast 2025 planerar vi att ha nollutsläppsproduktion av hela vårt sortiment av tunga slamsugare, förklarar Per Lovring, – Det är Bucher Municipals strategiska ambition att alltid vara ledande i branschen – och nu nyckeluppgiften är att minska miljöpåverkan från våra fordon, samtidigt som vi levererar konkurrenskraftiga lösningar.

–Vi förväntar oss att samarbetet med Volvo Lastvagnar kommer att vara en stor fördel för våra kunder, eftersom vi kombinerar våra styrkor för att leverera ett fordon, med en förbättrad miljöpåverkan, säger han avslutningsvis.

Svensk generalagent för Bucher Municipal är Ströman Maskin i Kungälv.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se