Veidekke: Det ser bättre ut nu än i våras

Foto: Per Eriksson.

Det norska byggföretaget Veidekkes prognoser för de skandinaviska byggmarknaderna visar att utsikterna för sektorn nu ser bättre ut än vad som förväntades före sommaren.

Förutsatt att utvecklingen av covid-19-pandemin inte förändras väsentligt i framtiden, finns det ett behov av en hög aktivitetsnivå på den skandinaviska byggmarknaden de närmaste åren. Prognosen förutsätter att den väntade ökningen av den offentliga efterfrågan kommer att realiseras. Generellt förväntas lägre investeringsvilja i företag och hushåll leda till en produktionsminskning på sex procent 2021, innan nergången planar ut 2022.

– Denna relativt positiva bedömning förutsätter fortsatt stöd i bygginvesteringar inom den offentliga sektorn, och vi kommer att se en tydlig förändring på byggmarknaden i rikting mot dessa kundsegment, säger Kristoffer Eide Hoen, analyschef på Veidekke i Norge.

Byggmarknaden var på väg mot en hård landning när regeringarnas åtgärder mot covid-19-pandemin drastiskt minskade mobiliteten och affärsaktiviteten i våras. Med risk för avmattning av pågående byggprojekt och stopp av nya projekt väntades en betydande nedgång i aktiviteten 2021.

– Även om det fortfarande finns olösta frågor relaterade till utvecklingen av pandemin, går det bättre än man fruktade, och vi tror att vi nu kan lägga de mest negativa scenarierna åt handlingarna, fortsätter Kristoffer Eide Hoen som betonar att osäkerheten fortfarande är stor.

Enligt Veidekkes prognos kan marknadsutveckling ändra riktning om något av följande villkor uppstår:

  • Om antagandet om hög offentlig efterfrågan inte bekräftas kommer marknaden troligen att uppleva en markant nedgång, särskilt i Norge.
  • Om Skandinavien eller viktiga handelspartner får en ny våg av allvarlig smitta kan det både störa förmågan att implementera i branschen och öka osäkerheten bland investerare och hushåll.
  • Om arbetsmarknaden stabiliseras och räntorna ligger kvar på dagens låga nivåer under några år framöver kan det stimulera tillväxt på marknaderna för bostäder och kommersiella fastigheter.

Även med en övergripande tillfredsställande byggnadsvolym finns det flera utmaningar framöver, och kanske den allvarligaste är minskad bostadsbyggande. Få nystartade nybyggnationer har registrerats och därmed 2021 och 2022 finns det anledning att förvänta sig ett nytt bostadsunderskott, särskilt i Oslo och Stockholm. Detta ökar uppenbarligen risken för galopperande huspriser, som vi har sett flera gånger under det senaste decenniet.