Norska Agder gruppen försatt i konkurs

Agder Gruppen försatt i konkurs
Agder Gruppen har förstatts i konkurs. Foto: Agder Gruppen

Den norska återförsäljaren för kinesiska maskinfabrikatet XCMG, tyska Wacker Neuson och Svenska Epiroc har försatts i konkurs. Företaget med 250 anställda och en omsättning på cirka 1,5 miljard kronor är sedan mars förra året även etablerade i Sverige med anläggning i Kungsängen utanför Stockholm. Så sent som i februari förvärvades servicelämnaren Steens T&E verkstad i Göteborg.

Agder Gruppen skulle deltagit på den pågående maskinmässan Vei og Anlegg i Lilleström, men valde att med kort varsel ställa in deltagandet. Enligt uppgift surrade ryktena om den förestående konkursen på mässans öppningsdag och vid 18-tiden kom pressmeddelandet som bekräftade ryktena. Pressmeddelandet i sin helhet:

Styrelsen för Agder Gruppen har idag lämnat in en konkursansökan till tingsrätten. Det här är en mycket sorglig dag, inte minst för koncernens många anställda.

”Den senaste tiden har det pågått en intensiv process kring möjliga lösningar för att rädda gruppen.”

Omfattningen av Agder Gruppens ekonomiska utmaningar gjordes känd för styrelse och ägare först för en kort tid sedan. Agder Gruppen har genomgått en period av snabb tillväxt, där höjda räntor, ett försvagat marknadssentiment i kombination med stora avvikelser i hanteringen av finansiella åtaganden har lett till en snabb försämring av bolagets förmåga att sköta sina löpande åtaganden.

Den senaste tiden har det pågått en intensiv process kring möjliga lösningar för att rädda gruppen. Tyvärr har det under processens gång blivit tydligt att omfattningen av utmaningarna är klart större än man ursprungligen trodde, varför en räddningsinsats inte var möjlig. Styrelsen hade alltså inget annat val än att ansöka om konkurs. Detta beklagas djupt för alla inblandade.

Styrelsen har inga kommentarer utöver detta pressmeddelande. Eventuella frågor ska ställas till förvaltaren, som förväntas utses inom kort.

Här kan du läsa fler nyheter om bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se