Högt tryck på platserna till Peabs lärlingsprogram för kvinnor

många sökande till peabs satsning på kvinnliga lärlingar
Peabs succésatsning Byggåret fortsätter. Till hösten välkomnas en ny kull kvinnliga byggårslärlingar på Peabs byggprojekt i Sverige. Foto: Samuel Uneus

En ny kull kvinnliga byggårslärlingar kommer att ta plats på Peabs byggprojekt i Sverige efter sommaren. Antalet sökande till Byggåret 2024 visar återigen på ett stort intresse för byggbranschen, totalt 1.500 sökande till ett 30-tal platser i Sverige. Just nu pågår rekryteringsprocessen och alla sökande får besked till midsommar.

Det var förra året som Peab för första gången lanserade ett helt nytt betalt lärlingsprogram enbart för kvinnor – Byggåret för att på allvar ta upp kampen om en mer jämställd byggbransch. Ansökan till årets satsning stängde i mitten av april och återigen blev intresserat stort. Totalt 1500 sökande till ett 30-tal platser.

– Det känns fantastiskt att Peabs jämställdhetssatsning Byggåret fortsätter att locka så många kvinnor som vill prova ett år i byggbranschen. I år hade vi till och med fler sökande per plats jämfört med förra året. Det visar tydligt hur stort intresset för byggbranschen är och för oss på Peab handlar det om att rusta för framtiden med ny kompetens. Trots tuffa tider fortsätter vi kampen om en mer jämställd bransch. Vi måste stå redo när marknaden vänder upp igen, säger Camila Buzaglo kommunikationsdirektör Peab.

”I år hade vi till och med fler sökande per plats jämfört med förra året”

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår och liksom förra året kommer programmet att genomföras från norr till söder och på orter som är geografiskt utspridda där Peab ser störst behov av arbetskraft. Det gäller inte minst i norra delarna av landet.

Camila Buzaglo kommunikationsdirektör Peab.
– Trots tuffa tider fortsätter vi kampen om en mer jämställd bransch. Vi måste stå redo när marknaden vänder upp igen, säger Camila Buzaglo kommunikationsdirektör på Peab. Foto: Samuel Uneus

När deltagarna har avslutat sitt utbildningsår med Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.  Lärlingsutbildningen startar i september.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se