Malmen satsar på effektiv trumsortering

LBC Danderyd-Kedjan (DKLBC) grundades redan 1943 som en ekonomisk förening för att underlätta tillgången på däck och drivmedel under ransoneringstiden. Idag drivs DKLBC som ett aktiebolag med 113 delägare. Nu vill man öka kapaciteten på sorteringen av material och har därför investerat i en trumsikt från kanadensiska McCloskey.

LBC Danderyd-Kedjan (DKLBC) grundades redan 1943 som en ekonomisk förening för att underlätta tillgången på däck och drivmedel under ransoneringstiden. Idag drivs DKLBC som ett aktiebolag med 113 delägare. Huvudkontoret ligger i Vallentuna och man driver  även Malmens grustag strax söder om Norrtälje. 

Inom transporttjänster, leveranser av jord, sten och grusmaterial är DKLBC sedan länge en betydande aktör i Stockholms län och Mälardalen.

– Vi levererar 500.000 ton berg, 40.000 ton grusprodukter och 40.000 ton jord årligen, berättar Allan Trenter, platschef på Malmens grus.

– Vi tar även emot cirka 300.000 ton schaktmassor, rivningsbetong och asfalt per år.

Anläggningen är på 101 hektar och till halkbekämpning producerar man sandningssand och halkstopp samt saltblandad sandningskross. Till vägbyggnation och grundläggning producerar man bergkross och makadam i alla vanligt förekommande fraktioner.

Man producerar även mosand, aläggningsjord, planteringsjord samt rörgravsgrus.

– Sedan 2014 levererar vi tvättad SL och SJ makadam från vår egen tvättanläggning berättar Allan Trenter.

DKLBC vill nu höja effektiviteten på sorteringen av material och har därför nyligen investerat i en trumsikt. Efter noggrann utredning föll valet till sist på en McCloskey 621 C trumsikt. Den drivs av en Cat C 7.1 6-cylindrig dieselmotor på 274 hästkrafter. Den kan även drivas på el vilket DKLBC har för avsikt att i huvudsak göra.

– McCloskey 621 C är en etablerad trumsikt och passar utmärkt för sortering av rivningsmassor, markjord, kompost, avfallsåtervinning och många andra stora sorteringsapplikationer, säger Frank Karlsson, vd på Värnamo Grusmaskiner som är svensk återförsäljare för McCloskey.

Trumsikten är monterad på ett 3-axlat trailerchassi och kan med hjullastare enkelt och snabbt flyttas runt i den över 100 hektar stora bergtäkten. Den har även en fjärrkontroll där lastmaskinföraren kan kontrollera utmatningsbandets riktning (160° svängradie) och höjd samt rensa gallret över inmatningsfickan. Trumman har en diameter på 1830 mm och längden är 6400 mm. Det ger en sorteringsarea på 27,5 kvadratmeter.

Trumman byter man på mindre än 30 minuter och DKLBC köpte två trummor med olika maskstorlekar.

– 621 är lämplig för stora tunga applikationer och kan producera cirka 200 ton matjord och klibbigt material per timme eller 300 ton sand och grus, förklarar Frank Karlsson.

Kanadensiska McCloskey har tillverkning i Kanada och på Nordirland. I juni 2019 tecknade finska Metso  ett avtal om att förvärva McCloskey  för att utöka Metsos erbjudande inom bergmaterialindustrin globalt och för att stärka räckvidden.

– Kross- och sorteringsbranschen har globalt haft en stark tillväxt de senaste åren, speciellt under 2018 var tillväxten mycket stark. Efter pandemin kommer troligen regeringar runt om i världen spendera mycket pengar på infrastrukturprojekt vilket ökar efterfrågan på våra produkter, säger Toni Laaksonen, ny vd på McCloskey.

Text och foto: Per Eriksson

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

Allan Trenter, platschef på Malmens Grus vill öka kapciteten på anläggningen och har därför investerat i en trumsikt.
McCloskey 621 C har en siktarea på 27,5 kvadratmeter och kan sortera cirka 300 ton grus per timme.