Swecons nöjda med satsningen på Svenska rallyt

web_WRC_latvala_rally_sweden
Jari Matti Latvala på SS18 Power Stage Torsby 2, den avslutande sträckan i Rally Sweden 2017. Latvala tog hem slutsegern i rallyt före Ott Tänäk och Sebastién Ogier.

Swecon stod som värd för en av fyra arenor under det svenska vinterrallyt: Rally Sweden den 9-12 februari. Nybyggda Swecon Road to Rock Arena fick idel lovord av publiken, förarna och arrangören. Den nya arenan lockade tusentals besökare under de två tillfällen som rallyt passerade bergtäkten, sträckor som bjöd på både nattmörker och skarpt solsken. 

Under rallyts fyra dagar startade drygt 100 bilar. Sträckorna kördes till största delen i norra Värmland, men även en bit in i Norge. Med nya bilar inför årets World Rally Championship (WRC) med starkare motorer och bättre aerodynamik, så räknade arrangören med att leverera ett av de snabbaste Rally Sweden någonsin. Och det fick man rätt i. Det var till och med så att en delsträcka ställdes in på grund av för hög snitthastighet. Under sträckan i Torsby som leder in i Swecons nya arena ligger snitthastigheten en bit över 100 km/tim, en hastighet väl inom ramarna för rallyts säkerhet.

Stenbrottet ligger på gångavstånd från hjärtat i Rally Sweden; Torsby Service Park. Arenan byggdes under ett par månader innan jul med hjälp av maskiner från Volvo Construction Equipment, Swecons specialister och förare från Södra Vikens gymnasieskola. Med långvarig kyla kunde Rally Sweden så småningom vara trygg med att tjälen satt sig i vägbanan, redo att ta emot de tävlande. Den nya sträckningen tog rallyt genom en arena där förarna hälsades av en portal med två Volvo grävmaskiner, passerade ett inledande hopp och en svår långsväng på toppen av täkten, samtidigt som de rundade tre stora Volvogrävare. Det 30 sekunder långa besöket avslutades med ytterligare ett hopp som tog bilen ut ur täkten vidare mot målet.

Swecon Road to Rock Arena kördes totalt två gånger under rallyt, en gång på fredagskvällen i samband med invigningen och en gång på söndagen. Invigningstalade gjorde Värmlands landshövding Kenneth Johansson, Torsby kommunstyrelses ordförande Ann-Katrin Järåsen och Swecons marknadschef Magnus Halvarsson, allt bevittnades dessutom av hertigen av Värmland – Prins Carl Philip. Den avslutande sträckan på söndagen sågs av över 100 miljoner TV-tittare världen över.

– Det fanns förstås en viss oro i år med tanke på det milda vädret som hotade Rally Sweden förra året. Den oron visade sig obefogad och rallyt kunde genomföras på absolut bästa underlag. Vi fick dessutom bjuda våra gäster på en fantastisk fredagskväll i mörkret på Swecons nya arena och sedan en spännande avslutning på söndagen, säger Fredrik Rigö, chef för Marknadskommunikation hos Swecon.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se