Över 2.000 sökande till Peabs kvinnosatsning

Peab har bestämt sig för att gå i bräschen för att på allvar göra bygg- och anläggningsbranschen mer jämställd. Intresset för bolagets lärningssatsning blev rekordstort. 2.400 kvinnor sökte till programmet och nu inleds rekryteringen.


Byggföretaget Peab har bestämt sig för att vara initiativtagare till en satsning på att göra byggbranschen mer jämställd.  I februari lanserades ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor – ”Byggåret”.

Enligt Peab blev intresset för satsningen rekordstort – över 2.000 kandidater sökte till programmet och nu inleds själva rekryteringen.

– Det här är ju en fantastisk siffra och långt över våra förväntningar. Det visar tydligt på ett ökat intresse bland kvinnor för byggbranschen, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

Lärlingsprogrammet ”Byggåret” innebär en satsning från Peab på 30 miljoner kronor och som man på allvar ska väcka intresset bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare. Att 2.400 personer sökte utbildningen är långt över företagets förväntningar och visar tydligt på ett ökat intresse för bygg- och anläggningsbranschen. Behovet att öka rekryteringsbasen av fler byggnadsarbetare är stort och gynnar hela branschen, inte bara Peab, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Lärningsprogrammet ”Byggåret” innebär att Peab erbjuder ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. Programmet är rikstäckande och kommer genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Hudiksvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om omkring 50 lärlingsplatser.

– Att intresset för att gå ”Byggåret” blev så stort visar så tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen och det känns fantastiskt att vi på Peab kan dra vårt strå till stacken för att komma en bit på vägen till en mer jämställd byggbransch. Vi hoppas så klart också att de som inte får en plats på Byggåret i år kan söka sig till någon av våra branschkollegor, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

När deltagarna avslutar ”Byggåret” ska de ha genomgått en grundutbildning där både teori och praktik ingår. Därefter kan de arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.

Byggåret startar i september i år.