Expolift – ny mässa för accessutrustning i höst

Expolift är en ny fackmässa för alla typer av accessutrustning på arbetsplatsen. Expolift kommer arrangeras på Infracity-mässan, norr om Stockholm den 14-15 september. Foto: Per Eriksson

Accessutrustning som liftar, kranar, byggställningar, bygghissar, teleskoplastare, stegar med mera är idag en egen bransch. Användningen av accessutrustning har ökat kraftigt och leverantörerna är många. Accessutrustning är även vanlig inom rentalsektorn. Expolift blir namnet på den nya mässan som arrangeras på Infracity norr om Stockholm den 14-15 september.

Utrustning som hjälper entreprenörer och serviceföretag att “komma åt” och utföra sina tjänster på svåråtkomliga ställen har ökat ordentligt i omfattning under de senaste två decennierna. Olika typer av liftar, byggställningar, arbetsplattformar, teleskoplastare, bygghissar, stegar och andra hjälpmedel kan innefattas i samlingsnamnet accessutrustning.

Med den nya mässidén hoppas arrangörerna kunna erbjuda ett bra mässupplägg, med hög kvalitet på besökarna och till ett rimligt pris för utställarna. Premiären av mässan är satt till 14-15 september, 2023 och platsen kommer att bli Inframässan, Scandic Infra City i Bredden norr om Stockholm.

– Inframässan är en perfekt lokal för den här typen av mässor. Mässhallen mäter 5.000 kvadratmeter med högt i tak och sedan finns ett par tusen kvadrat utomhus också. Vi har goda erfarenheter av den här mässlokalen och den ligger dessutom nära Arlanda och även Stockholm city. Scandic-hotellet har dessutom god kapacitet för många gäster, säger Jan Hermansson, projektledare för Expolift.

Regelverket runt användning av accessutrustning har skärpts ordentligt i Norden under de senaste åren och här kan mässan också spela en viktig roll för att öka medvetenheten om riskerna och värdet av utbildning.

Men vilka produkter kommer att ställas ut? Från arrangörshåll tror man att det är liftarna som kommer att dominera. Inom produktområdet liftar finns en rad olika produktvarianter som bom-, sax-, pelar-, vertikal-, släpvagns-, larvbands-, glas- och lastbilsliftar med mera. Sedan finns olika typer av arbetsplattformar och byggställningar i olika utförande. På ställningssidan finns också rullställningar, målarställningar med mera. Ett viktigt produktområde är också mobilkranarna och särskilt de nya behändiga minikranarna som ökat i intresse hos uthyrarna. Också bygghissarna är en viktig accessutrustning för personal och material på byggarbetsplatsen. 

Till detta skall sedan läggas teleskoplastarna som idag inte bara används som lastare utan även som liftar, ofta med en arbetsplattform påmonterad.

En viktig del som man kommer att fokusera på under mässan är utbildningar för miljö och säkerhet. Här hoppas man från arrangörshåll att också få kontakt med företag som arbetar med handhavande- och säkerhetsutbildningar för liftar och byggställningar. Branschföreningen Rentalföretagens Liftutskott och Liftutbildningsrådet (LUR) samt International Powered Access Federation (IPAF) är supportrar av mässan.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggninsvarlden.se