Swecon lanserar nytt reservdelskoncept

Sedan drygt ett år tillbaka arbtar Swecon med ett nytt reservdelskoncept där delarna fräschats upp och säljs som “nästan som ny” dessutom med ett års garanti. Från vänster: Dennis Olsson och Anders Westby, chef för inköp och logistik på Swecon. Foto: Peter Holgersson.

Att Swecon säljer begagnade reservdelar till Volvomaskiner är ingen nyhet. Men sedan drygt ett år har Swecon arbetat med ett kompletterande koncept: begagnade reservdelar som fräschats upp, målas och renoveras, så att det ser ut som nästan nya. Reservdelarna kommer dessutom med ett års garanti.

På Swecons demonteringsverkstad i Eskilstuna tar man tillvara ungefär 100 fullt funktionsdugliga delar från varje maskin som demonteras, delar som får nytt liv som begagnade delar. Nu tar Swecon det begagnade sortimentet till en ny nivå när det gäller vissa utvalda reservdelar som motorer, transmissioner, axlar, turboaggregat och cylindrar.

– Vi ser helt enkelt till att de här delarna, som många gärna vill ha lite extra fina, blir ordentligt uppfräschade, målade och renoverade, berättar Anders Westby, chef för logistik och inköp på Swecon, och tillägger att Swecon även skickar med ett års garanti på de här reservdelarna. 

Swecons demonteringsverkstad i Eskilstuna ger nytt liv till ungefär 100 reservdelar från varje demonterad maskin. Foto: Peter Holgersson.

Arbetet med renoveringen av reservdelarna görs i samarbete med Swecon i Baltikum där man har rätt kompetens och de specialverktyg som behövs. Där renoveras komponenterna, inte bara målas, med Volvo originaldelar som bland annat filter och packningar.

På Swecons anläggning i Eskilstuna görs ett visst förbättringsarbete och man har investerat i en lackbox för att man själva kan utföra målningsarbeten.

Enligt Swecon innebär den nya delen av andrahandssortimentet att det nu finns en större valfrihet för den som behöver reservdelar till sin Volvomaskin. Nya originaldelar eller begagnade reservdelar där de senare är antingen ”hela och rena och gör sitt jobb” eller målade och renoverade och ”nästan som nya”.

– Det har rullat på bra under det är första året och delarna har redan blivit väldigt efterfrågade. Många av våra kunder, både i Sverige och på den internationella marknaden, uppskattar fräscha delar till sina maskiner som man i många fall värderar väldigt högt. Vi har löpande dialog med kunderna om vilka produkter som är intressanta att ha i sortimentet och vilken nivå de ska ligga på. säger Anders Westby.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se

Swecon har över 10 000 Volvo reservdelar i lager på sin demonteringsanläggning i Torshälla utanför Eskilstuna. Foto: Peter Holgersson.