Snabbare hjullastare från Volvo CE

Foto: Volvo CE

Nu finns det ett nytt drivlinealternativ för hög hastighet för Volvos hjullastare L45 och L50, som innebär att toppfarten mer än fördubblas – från 20 km/h till 50 km/h – jämfört med standarddrivlinan.

Enligt Volvo CE kör dessa maskiner ofta långa sträckor mellan arbetsplatser, där den normala transmissionen är långsam och alternativet att transportera dem med lastbil blir dyrt. Vissa applikationer, som till exempel snöröjning eller lasta-bära, kan även tjäna på en högre arbetshastighet. Cykeltiderna kan kapas avsevärt.

Med tre drivlinehastigheter att välja mellan (det finns även en mellandrivlina för hastigheter upp till 30 km/h) kan kunderna nu välja det alternativ som passar deras behov och applikationer bäst. Maskinen med hög hastighet kan dock inte bara köras snabbt – tack vare en körlägesväljare kan föraren dessutom justera drivlinans beteende så att det matchar den arbetsuppgiften i fråga.

Volvo CE menar att detta är en unik funktion för den här typen av maskin: förarna kan välja mellan arbets-, transport-, komfort- eller eco-läge. Oavsett applikation – materialhantering med gafflar, lastbilslastning, gatusopning eller allmänna lasta-bära-uppgifter – så finns det ett arbetsläge som passar aktiviteten och som ökar produktiviteten och användarvänligheten, samtidigt som kostnaderna sänks.

Utöver funktionen med flera körlägen, så ger en dragkraftsväljare förarna möjlighet att välja mellan fem inställningar som justerar dragkraften för att passa markförhållandena. Vad det innebär i praktiken är mindre slirande samt mindre däckslitage och bränsleförbrukning. En valbar hastighetsbegränsare reglerar maxhastigheten utan att någon dragkraft går förlorad.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se