Nu lanserar Lantmäteriet den nya Nationella Geodatastrategin som lyfter fram hur geodata kan bidra till lösningar till viktiga samhällsutmaningar – och bidra till ett klokt beslutsfattande på lokal, regional och nationell nivå.
Den Nationella Geodatastrategin för 2021-2025 är framtagen av Lantmäteriet tillsammans med de myndigheter och organisationer som ingår i Geodatarådet.
Strategin ger vägledning för de aktörer som bidrar med geodata i samhället och den är särskilt inriktad mot att bidra till det svenska genomförandet av Agenda 2030.
– Hela Sverige behöver geodata som är öppna, användbara och tillgängliga för tillväxt och fortsatt innovation, säger Anders Sandin, chef för verksamhetsområde Geodata på Lantmäteriet.
En ny utpekad samhällsutmaning i strategin är Smart Landsbygd.
– För första gången på 7000 år börjar landsbygden få jämförbara möjligheter med staden. Alla digitala möjligheter kan nu ge ett lyft för jord-, skog och hela landsbygden säger Patrik André, Skogsstyrelsen, som arbetar med samhällsutmaningen ”Smart landsbygd”.
– Vi kan få en väldigt positiv förnyelse av näringsliv, miljö och boende på landsbygden. Men det kräver en samlad syn på datafrågan – och de måste vara öppna, användbara och tillgängliga. I dag är ansvaret uppdelat. Brister i data och kvalité är alltjämt så stora att utvecklingen hämmas, menar Anders Sandin.
– Det är dags att agera för att förnyelsen ska ta fart och vi måste göra det gemensamt. Helst vill vi ha regeringens uppdrag ett utveckla och genomföra en digital landsbygdsatsning. Då kan vi släppa loss den entreprenörskraft som inte bara finns i storstaden, utan i hela Sverige, säger Patrik André avslutningsvis.
© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se