Mobilanvändning i bilen vanligast bland unga

mobil_trafik

De yngsta bilförarna är de som mest frekvent använder mobilen och dess funktioner samtidigt som de kör bil.

Allt ifrån att ringa, skicka sms, använda sociala medier till att läsa e-post och fotografera fungerar enligt bilförarna i åldern 18–29 år. Detta framgår av Michelins årliga SIFO-undersökning om däck och trafiksäkerhet.

I Michelins årliga SIFO-undersökning ställdes ett antal frågor om hur bilisterna använder sig av mobilen och dess funktioner när de kör bil. 28 procent av de dryga 1 000 respondenterna svarar att de någon gång har skickat ett sms samtidigt som de kör bil, vilket är något lägre om man jämför med förra årets siffror (34 procent).

– Kanske ett litet hopp om att de nya strängare reglerna för användning av mobiltelefonen i bilen som trädde i kraft 2013 har fått effekt. Vi vill ändå uppmärksamma denna viktiga trafiksäkerhetsfråga och samtidigt uppmana bilisterna att fokusera på sin körning – det kan rädda liv, säger Lotta Wrangle, Presschef på Michelin i norden.

I åldersgruppen 18–29 år är det hela 58 procent som någon gång skickat sms och 29 procent har även tagit bilder från förarsätet.

Åldersgruppen 18–29 år är även de som använder sig mest av sociala medier, såsom Facebook, Twitter, Instragram eller Snapchat, när de kör bil, 31 procent jämfört med snittet för Sverige som ligger på 10 procent.

Det är de som bor i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som mest använder sig av mobilen och dess funktioner när de kör.