Maxus lanserar elektrisk pickup

Kinesiska Maxus lanserar företaget första eldrivna pickup på den europeiska marknaden.

Marknaden för pickuper domineras av fossilbränsledrivna motorer (läs diesel) och i skrivande stund finns det inga laddbara pickuper på den europeiska marknaden.

Det här håller på att förändras nu. Maxus Sverige bekräftar nu att företagets elektriska pickup eT90 är klar för leverans under året och är redan nu öppen för förköp.

Maxus eT90 kommer med en batterikapacitet på 88,5 kilowatttimmar och en räckvidd på 33 mil. Bilen har en elmotor på 204 hästkrafter som genererar ett vridmoment på 310 Newtonmeter. Dessutom levereras den med batterivärmare som standard. e90T kan ta upp till 1.000 kilo nyttolast och kan även utrustas med dragkrok, men släpvagnsvikt är för närvarande obekräftad.

Maxus-pickupen är utrustad med en 10,3 tums pekskärm, elektrisk sätesjustering, Apple Carplay, skinnklädsel i säten och ratt.

Bilen kommer med bland annat elektronisk stabilitetskontroll, backkamera, parkeringssenssorer och Hill Decent Control.

Pickupen mäter 5,37 meter på längden, 1,9 meter i bredd och 1,8 meter på höjden. Hjulbasen är 3,15 meter.

Country Manager för Maxus Sverige, Petter Nordesjö, säger att de första bilarna kommer till Sverige i november.

– Vi ser fram emot att lansera Europas första elektriska pickup på den svenska marknaden, och i ett segment som tidigare har bestått av enbart fossildrivna bilar. Intresset kring lanseringen är stort så vi öppnar upp möjligheten att kunna förbeställa en bil redan nu säger han.

– Historiskt sett har det sålts cirka 8 000-10 000 bilar per år på den svenska pickup-marknaden men de senaste årens malusskatter har gjort att den summan har halverats. Inte nog med att kostnaderna blivit väldigt höga för pickuper, svårigheten har också varit att hitta alternativ till fossildrivna bilar. Nu finns ett eldrivet alternativ som dessutom är berättigad till miljöbonus vilket gör att vi tror att efterfrågan kommer att bli stor.

© Anläggningsvärden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se