LKAB: Svagare marknad för högförädlad järnmalm

Under andra kvartalet uppvisar LKAB stabila produktions- och leveransvolymer. Rörelseresultatet påverkades dock negativt och omsättningen minskar till 7 456 miljoner kronor.
Foto: G. Rúnar Gudmundsson / Alm & ME

Under andra kvartalet uppvisar LKAB stabila produktions- och leveransvolymer. Rörelseresultatet påverkades dock negativt främst till följd av ett väsentligt lägre pris för högförädlade järnmalmsprodukter.

Nettoomsättningen för andra kvartalet uppgick till 7 456 miljoner kronor (9 233) och rörelseresultatet minskade till 1 883 miljoner kronor (4 109), vilket främst är ett resultat av en marknad där såväl det globala spotpriset för järnmalm som prispremien för högförädlade järnmalmsprodukter var lägre än motsvarande period föregående år. Något lägre leveransvolymer samt ökade kostnader för avsättningar till samhällsomvandlingarna påverkade även negativt. Operativt kassaflöde uppgick till 972 miljoner kronor (1 216).

Produktionen var under andra kvartalet något lägre än under samma period föregående år, miljoner ton 6,0 (6,2), där åtgärder och nya rutiner kopplat till covid-19 påverkat. Leveranserna om 6,6 miljoner ton (6,7) påverkades bland annat av det fem dagar långa tågstoppet som inträffade på Malmbanan under slutet av kvartalet. För första halvåret är såväl produktionen om 13,5 miljoner ton (12,8) som leveranser på miljoner ton 13,9 (12,8) högre än motsvarande period föregående år. 

Det genomsnittliga spotpriset för järnmalm uppgick till 93 dollar per ton (100). De marknadsnoterade pelletspremierna var fortsatt på en väsentligt lägre nivå jämfört med föregående år. Under kvartalet uppgick LKAB:s leveranser av högförädlade järnmalmsprodukter i form av pellets till 83 procent (84).

– Trots ett kvartal med den mest omfattande seismiska händelse som uppmätts i Kirunagruvan, stopp på malmbanan samt konsekvenser till följd av coronaviruset så har vi lyckats hålla uppe såväl produktion som leveranser väl. Vårt fokus ligger på att säkerställa en stabil och säker produktion under dessa tider av osäkerhet samtidigt som vi fortsätter att rusta LKAB för att bättre parera marknadens svängningar, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

För LKAB har den direkta påverkan av covid-19 främst varit kopplad till underhållsstopp som förlängts för att minska kontaktytor och minimera risken för smittspridning. Produktionen har även påverkats något av ett kortare stopp i en av anläggningarna till följd av att ett 30-tal anställda sattes i karantän vid ett utbrott i början av juni. Situationen kräver fortsatt flexibilitet och åtgärder i verksamheten. LKAB har inte behövt permittera personal utan fortsatt med nyanställningar. Delar av leveranserna har dock ställts om till nya kunder och marknader då efterfrågan inom stålindustrin i Europa minskat. 

Givet den globala omfattningen och dess påverkan på samhällen och ekonomier kommer LKAB fortsatt att påverkas, i vilken utsträckning är dock svårt att förutsäga.

Till följd av den seismiska händelse som inträffade i Kirunagruvan i maj har produktionen av rågods påverkats negativt. Merparten av gruvan är skadekartlagd med hjälp av drönarteknik och omfattande skador har identifierats i flertalet av de så kallade brytningsblocken.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se