I Örebro byggs Sveriges första smarta stadsdel

Från vänster, Jörgen Åkerlund distriktsäljare på Ramirent och Mathias Niia, platschef på Serneke. Raamirent ska leverera hyrmaskiner till den smarta stadsdelen Tamarinden, strax söder om Örebro. Stadsdelen ska stå klar år 2026.

Söder om Örebro byggs just nu Sveriges första fullt ut hållbara och smarta stadsdel, Tamarinden, med en budget på över 200 miljoner kronor. Projektet påbörjades under hösten.

Med cykelavstånd till centrala Örebro byggs just nu Sveriges första smarta stadsdel, Tamarinden, med stort fokus på hållbarhet och grön energi. Med ”smart” menas bland annat att området ska kunna reducera, producera, lagra och dela energi lokalt.

Målet är att stadsdelen ska få ett lokalt energisystem, vilket är något nytt och innovativt inom stadsplanering i Sverige.

– Projektet är väldigt speciellt och vi är stolta över att få vara en del av något så innovativt och aktuellt. Vi har stort fokus på hållbarhet och bidrar gladeligen med våra produkter och tjänster under byggnationen av Tamarinden i Örebro, säger Jörgen Åkerlund, distriktssäljare på Ramirent i Örebro, som är huvudleverantör av byggmaskiner och klimatsmarta produkter.

På uppdrag av byggföretaget Serneke står Ramirent som huvudleverantör av i första hand hyrmaskiner till Tamarinden, där flera av Sveriges stora byggaktörer samverkar. Under arbetets gång, ligger stort fokus på hållbarhet och ett grönt arbetssätt, och såväl energieffektiva byggbodar och gröna maskiner är en del av det efterfrågas.

Just nu förbereds dragning av projektel och planen är att etablera alla byggbodar före jul. Målet är att vara helt färdiga med påbörjat arbete före årsskiftet, innan det senare blir dags att återvända och påbörja installationen av bland annat byggvärme. I början av nästa år tar Serneke över stafettpinnen och sätter igång med byggnationerna.

2026 ska Tamarinden stå färdigt som Sveriges första smarta stadsdel, med ett hållbart center för både boende och tillhörande verksamheter. Här möts modern och innovativ energiteknik och planerna är att området ska kunna reducera, producera, lagra och dela energi lokalt. 

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se