Riksbyggen: Så kan bostadsbyggandet hållas uppe

Fr.v.: Mårten Lilja, vice vd och Johanna Bjurskog, bostadspolitisk sakkunnig på den kooperativa bostadsutvecklaren Riksbyggen

Antalet påbörjade bostäder minskade med cirka 9 procent under årets tre första kvartal, jämfört med samma period förra året, enligt siffror från SCB.

– Behovet av fler bostäder är fortfarande stort och den kooperativa bostadsutvecklaren Riksbyggen menar att det nu behövs politiska åtgärder för att hålla igång bostadsbyggandet.

– Det är en tydlig inbromsning av bostadsbyggandet. Det behövs en fortsatt hög byggtakt för att få balans på bostadsmarknaden och nu behövs åtgärder från politiken för att stimulera bostadsbyggandet, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Ungefär 43 750 lägenheter började byggas under de tre första kvartalen 2022, visar preliminär statistik från SCB. Det är en minskning med cirka 9 procent jämfört med samma period 2021, då 48 170 lägenheter påbörjades.

– Tidigare fanns ett statligt investeringsstöd för byggandet av hyresrätter. Regeringen bör snarast införa något som ersätter investeringsstödet för att hålla uppe bostadsproduktionen och säkra arbetstillfällen, säger Johanna Bjurskog.

Investeringsstödet avvecklades med kort varsel vid årsskiftet och regeringen fullföljde avvecklandet i budgeten för 2023 som nyligen presenterades.

– Vi som bostadsutvecklare måste arbeta långsiktigt. Från Riksbyggen sida efterlyser också långsiktiga spelregler för bostadsbyggandet, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Bland delar av Riksbyggens politiska ståndpunkter finns bland annat Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.

Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.

Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se