Anläggningsmarknaden minskar något nästa år

I år beräknas de sammanlagda investeringarna i Sveriges anläggningsmarknad uppgå till 217 miljarder kronor. Nästa år kommer investeringarna att minska för att sedan ta fart igen 2024 och 2025.

Nyinvesteringarna är fortsatt dominerande, men i befintlig infrastruktur finns ett stort behov av underhållsarbete. Det innebär att nyinvesteringarna kommer minska något de kommande åren.

Enligt nya bedömningar från marknadsanalysföretaget Prognoscentret förväntas de totala infrastrukturinvesteringarna tillfälligt minska med 3 procent under nästa år efter flera år med stabil tillväxt. Starka statsfinanser till trots så påverkar ett ökat kostnadstryck, kapacitetsbrister, utdragna tillståndsprocesser, ekonomiskt pressade kommuner och politiska omprioteringar investeringstakten negativt.

Enligt Prognoscentret är det nyinvesteringarna som backar medan drift- och underhållsinvesteringarna utvecklas positivt genom hela prognposperioden. I grunden är dock anläggningsmarknaden en sektor med goda förutsättningar för tillväxt framöver.

– Även om marknaden för infrastrukturinvesteringar ser ut att försvagas något under nästa år så har det i grunden förhållandevis lite att göra med de behov eller de förutsättningar som råder. Avmattningen förklaras till stor del av de extremt långdragna tillståndsprocesserna men på lite sikt, givet att såväl kommuner som Trafikverk kan öka sin upphandlingsförmåga, ser utsikterna goda ut, säger Patric Lindqvist, affärsområdeschef på Prognoscentret.

För det svenska vägnätet skruvas bedömningarna för investeringarna upp jämfört med prognosen från i våras. Ett nytt inriktningsbeslut i den nationella planen fattat av den förra regeringen, samt ett extra tillskott på 1 miljard kronor i höstbudgeten förklarar uppgången. Från årets uppskattade investeringsnivå om 60 miljarder kronor, väntas investeringarna sedan öka svagt under både 2023 och 2024. 2025 väntas en kraftigare tillväxt.

Till följd av de politiska omprioriteringarna och Trafikverkets oförmåga att omsätta avsatta medel för underhållsåtgärder väntas en mer utplanande utveckling för järnvägsinvesteringarna under nästa år. De totala investeringar uppgår i år till 36 miljarder kronor och den växt som väntas i prognosperioden drivs primärt av drift och underhåll. 

För energisektorn väntas de samlade nyinvesteringarna samt satsningarna på drift- och underhållsåtgärder uppgå till 63 miljarder kronor under året. Under 2023 och 2024 krymper investeringarna något, för att sedan öka igen mot slutet av prognosperioden.

De senaste årens uppgång i bostadsbyggandet har gett en skjuts åt investeringar i kommunalteknisk anläggning. Till det kan läggas ett generationsskifte i landets vatten- och reningsverk. För närvarande uppgår de årliga investeringarna i kommunalt vatten och avlopp till cirka 16 miljarder kronor. Behoven är däremot betydligt större, cirka 23 miljarder. Det underliggande behovet driver på nyinvesteringarna i segmentet genom hela prognosperioden.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se