Elvägsteknik testas storskaligt i gruva

För att uppnå minskade klimatutsläpp i gruvnäringen ligger ett pilotprojekt just nu i startgroparna i australiensiska Brisbane, där eldrivna gruvfordon laddas samtidigt som de åker på elvägar nere i gruvorna. Tekniken kommer från svenska Evias.

Svenska cleantech-bolaget Evias har utvecklat en teknik där eldrivna gruvfordon laddas samtidigt som de körs på elvägar nere i gruvorna. Tekniken testas nu i ett australiensiskt pilotprojekt.

BluVein är ett samarbete mellan svenska Evias och australiensiska Olitek och startades för att testa och utveckla Evias teknik specifikt för gruvnäringen. Ett första steg är att BluVein-tekniken ska bli ett kommersiellt system och det första steget är ett pilotprojekt för en demonstrationsanläggning av tekniken i Brisbane i Australien.

– Vi märker ett enormt sug efter ny grön teknik som kan medverka till klimatomställningen. I det här pilotprojektet har vi hittills skrivit avtal med sju större gruvbolag som vill testa vår BluVein-teknik, säger Josephine Adorelle, vd på Evias.

Sex olika gruvbolag deltar i projektet och det kommer hanteras av Canada Mining Innovation Council. Enligt ett pressmeddelande från Evias förhandlar man med ytterligare några bolag om att delta i projektet.

Med Evias teknik behövs varken batteribyte eller statisk laddning av gruvlastbilen, vilket gör det möjligt att fordonen inte behöver stå still utan kan användas hela tiden. Det innebär även mindre och billigare batterier som inte behöver innehålla lika mycket energi i sig. Lastbilarna kan också köras i högre hastigheter. Utöver detta så ger eldriften minskade dieselutsläpp i gruvan, vilket bidrar till bättre arbetsmiljö.

Enligt Evias har BluVein utformats speciellt för tuffa gruvmiljöer och fungerar lika bra med alla fordonstillverkare. Standardiseringen av tekniken är det som avgör, eftersom den tillåter en blandad flotta av gruvfordon, vilket är vanligt vid de flesta gruvverksamheter.

– När vi arbetar tillsammans med andra gruvföretag, en rad olika OEM-tillverkare och kapabla teknikleverantörer som Evias, som är själva kärnan i BluVein-tekniken, så har vi en god chans att lyckas med transformationen, till nollutsläpp säger James Oliver, vd för Olitek.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se