Batteridriven kompaktlastare

Elise (7)

Thovo AB introducerar ytterligare en helt ny typ batteridriven glidstyrd kompaktlastare, denna gång i den tunga klassen. Nytillskottet Elise 900 är en maskin på 3 300 kg, Det ger alla fördelar av en tung kompaktlastare, samtidigt som batteridriften eliminerar utsläpp, minimerar ljudnivån och ger lägre kostnader för både drift och underhåll.

Elise 900 lastar cirka 900 kg och har en tipplast på cirka 1 800 kg. Maximal lyfthöjd är 2,9 meter. Framdrivningen görs med två elmotorer på vardera 10 kilowatt, som bjuder körhastigheter mellan 0,15 och 12 km/h. Hydrauliken drivs av en separat elmotor på 15 kilowatt.

Som skärm och instrumentpanel används en Android-telefon. Displayen på telefonen ändrar mellan tre färgnyanser beroende på hur kompaktlastaren körs.

– Den tydliga indikationen gör det lättare att hushålla med kapaciteten, samtidigt som användaren lär sig att köra på ett mer hållbart och energieffektivt sett. Om man exempelvis vrider Elise 900 på stående position så jobbar motorerna emot varandra och kräver då mer energi. Tar man istället ut radien vid svängningen så blir elförbrukningen lägre, förklarar Thomas Voeler på Thovo.

Via telefonens display är det möjligt att välja mellan fyra olika driftslägen för drivhastighet och hydraulikflöde, där rätt läge utifrån behovet sparar ytterligare på batteriet.

– I likhet med våra övriga batteridrivna maskiner, exempelvis Sherpa 100 Eco, E- truck, Ali track, Evo 400, är Elise 900 byggd för aggresiva miljöer och tuffa krav, tillägger Thomas Voeler.

Samtliga maskiner är CE-godkända och har byggts för att klara dagligt arbete på samma sätt som dieseldrivna maskiner. Körtid är på tre till sju timmar, beroende på redskap och körning. Sverigepremiär blir det på Maskinexpo den 23-25 maj.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

Elise (10) Elise (9) Elise (12) Elise (8)