De återvinner 120 ton rivningstegel

I den nya stadsdelen Älvsjöstaden i Stockholm bygger Familjebostäder nästan tusen hyresrätter. Från en äldre byggnad på området har man nu återbrukat 120 ton tegel som nu säljs vidare och användas i nya byggprojekt. Foto: Familjebostäder, pressbild

Det allmännyttiga fastighetsbolaget Familjebostäder har som mål att minska byggavfallet och klimatavtrycket. Nu har företaget återbrukat 120 ton rivningstegel från Älvsjöstaden, strax söder om Stockholm.

I den nya stadsdelen Älvsjöstaden i Stockholm växer Familjebostäders största stadsutvecklingsområde fram. Här bygger Familjebostäder nästan tusen hyresrätter och bygget ska vara färdigt 2026. Företaget strävar efter att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt och testar nya sätt att minska byggavfallet.

I början av nästa år drar bygget av 126 nya hyresrätter i kvarteret Kabelverket 19 i Älvsjöstaden igång. För att minska byggavfallet i projektet har Familjebostäder återbrukat 120 ton rivningstegel från en äldre byggnad på området.

– Att återbruka rivningstegel är ett sätt att minska vårt byggavfall. Det är första gången vi testar det i ett byggprojekt och resultatet är över förväntan. Vi minskade klimatutsläppen med åtta ton Co2e, berättar Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Enligt Familjebostäder lämpar sig tegel väl för återbruk och att tillverka nytt tegel innebär stora klimatutsläpp. Genom att skicka rivningstegel för återbruk istället för att deponera kan Familjebostäder minska utsläppen när man bygger nytt.

De tegelstenar som godkänns för återbruk håller en hög kvalitet och har samma frostskyddsgarantier som nyproducerade stenar. Teglet som återbrukas från Älvsjöstaden kommer nu att säljas vidare och användas i nya byggnadsprojekt.

– Vi hoppas på att kunna använda återbrukat tegel även i våra egna byggprojekt i framtiden. Vår ambition är att se hur vi kan arbeta effektivt med återbruk. Än så länge saknar vi en återbrukscentral i Stockholm. Det skulle underlätta för oss och minska klimatutsläppen ytterligare, menar Helena Ulfsparre.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se

– Att återbruka rivningstegel är ett sätt att minska vårt byggavfall. Det är första gången vi testar det i ett byggprojekt och resultatet är över förväntan. Vi minskade klimatutsläppen med åtta ton Co2e, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder. Foto: Olof Holdar