Volvos effektivare drivlina

t2016_0308

Volvo Lastvagnar drivlina är nu mer effektiv än någonsin tidigare. Med den senaste generationens Euro 6-motorer och den intelligenta växellådan Volvo I-Shift tar Volvo Lastvagnar ytterligare ett kliv i resan mot effektiva transporter, skriver Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande.

– Att kombinera en hög körbarhet med bränsleeffektivitet är en mycket större prestation än att enbart fokusera på körbarhet eller bränsleeffektivitet, säger Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar.

–Det är därför vi styr över drivlinans hela utvecklings- och produktionsprocess själva. På så sätt kan vi säkerställa den optimala integrationen och kommunikationen mellan motor och växellåda och kontinuerligt finjustera både hårdvara och programvara för att uppnå den bästa möjliga balansen mellan hög körbarhet och låg bränsleförbrukning.

Den integrerade drivlinan består av en vidareutvecklad Euro 6-motor och Volvos unika I-Shift. Motorn är ett perfekt exempel på hur flera små vidareutvecklingar tillsammans kan resultera i en stor förbättring. De två mest signifikanta förbättringarna är en högre kompressionsgrad på D13-varianten med 420 och 460 hk och en ny optimerad turbo på D13-motorn med 500 och 540 hk.

– För många av våra kunder är det viktigt att kunna hålla en hög genomsnittshastighet för att spara tid – tid som kan vara avgörande för transportuppdraget. På samma sätt är det viktigt att minimera bränslekostnaderna. Vad vi nu har uppnått är en motor och en växellåda som utnyttjar sin fulla potential tillsammans för att ge effektivare transporter”, säger Mats Franzén, produktansvarig för Volvo Lastvagnars motorer.

Hur mycket bränsle de senaste förbättringarna kan spara beror på lastbilens specifikation och användningsområde. För en Volvo FH som kör fjärrtransporter kan bränsleförbrukningen sänkas med upp till 3 procent. För tunga transporter, som timmertransporter, kan besparingen bli ännu högre om man kombinerar motorn med Volvo Lastvagnars nyligen introducerade I-Shift med krypväxlar och unika drivna bakaxel Tandem Axle Lift.

Andra viktiga faktorer som bidrar till att sänka bränsleförbrukningen är de aerodynamiska förbättringar som gjorts på hytten. Luftmotståndet ökar oproportionerligt i relation till hastigheten. Att dubbla hastigheten ökar till exempel de aerodynamiska krafterna med en faktor på fyra, vilket har en stor inverkan på bränsleförbrukningen för lastbilar.