Anläggningsbil med automatlåda

dsc_0505

När DP Åkeri i Oskarström nyligen köpte en Scania G490 8×4 offroad valde man att utrusta bilen med en Allison automatlåda och kunde därför bli lika produktiv som med en lastbil med större motor.

– Tack vare automatlådan kunde jag välja en mindre och lättare motor och ändå bli lika produktiv som med en större, säger Paul Nilsson på DP Åkeri. – En lättare motor är ju billigare i drift och man kan utnyttja mer av totalvikten för last. Växellådan gör att man får fördelar i båda ändar, så att säga.

DP Åkeri startades i början av 70-talet av Sven Nilsson och drivs idag av sönerna Daniel och Paul. Man kör tunga transporter med bland annat grus och fyllnadsmaterial åt byggföretag i Halmstadsområdet.

– ”En lättare motor är ju billigare i drift och man kan utnyttja mer av totalvikten för last”.

I deras senaste lastbil, en Scania G490 8×4 offroad tog man steget till en Allison helautomatisk växellåda ur 4000 SeriesTM, ett val man inte ångrat och som man vill ha även i företagets andra lastbil när det är dags att byta den.

– Vi kör ofta tungt lastade både i backiga grusgropar och i stadsmiljöer, och då och då även på landsväg, förklarar Paul Nilsson. När det blev dags att byta ut en av våra lastbilar tyckte vi det var ett bra tillfälle att välja en Allisonväxellåda.