Volvos bästsäljare Volvo FH firar 30 år

Nu är det 30 år sedan Volvo Lastvagnar introducerade Volvo FH, företagets mest sålda lastbil någonsin med totalt 1,4 miljoner levererade enheter.

Volvo FH är en av branschens mest framgångsrika modeller någonsin med nästan 1,4 miljoner sålda lastbilar på ett 80-tal marknader över stora delar av världen. Ny inifrån och ut när den lanserades.

– Volvo FH är det perfekta exemplet på ett kundfokuserat tänkesätt och en lastbilsmodell som har tänjt på gränserna i 30 år. Inom alla viktiga områden som förarkomfort, bränsleeffektivitet, säkerhet och produktivitet har vi aldrig slutat att förbättra denna lastbil, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Alltsedan lanseringen 1993, har Volvo FH innehållit många innovationer. Den lanserades med ett helt nytt chassi och en design som möjliggjorde flexibla lösningar för olika transportapplikationer. Drivlinan hade en helt ny 12-liters motor (16 liter för Volvo FH16). Bilen lanserades med en helt ny hytt med förbättrad förarkomfort och aerodynamik.

FH12 8×4

Enligt Volvo har innovationerna fortsatt under åren med företagets värden säkerhet, kvalitet och omsorg om miljön som utgångspunkt. Milstolpar under de senaste 30 åren inkluderar krockkudde för föraren, den automatiska växellådan I-Shift och Volvo Dynamic Steering, som ger enklare styrning och förbättrad manöverbarhet.

Vad gäller den yttre utformningen, är backspeglarna med unik slimmad design som ger bättre direktsikt för föraren, och de V-formade strålkastarna, som ger både förbättrad sikt och komfort för föraren samtidigt som de ger lastbilen dess distinkta utseende, exempel på hur Volvo använder teknik och design för att tillföra värde för föraren.

– Första generationens Volvo FH var en ”game changer”, något helt nytt, som totalt förändrade synen på vad en modern lastbil är. Sedan dess har vi fortsatt att sätta nya standarder inom lastbilstransporter och lanserat ytterligare fem generationer av Volvo FH. Vår framgångsformel har varit att använda den allra senaste tekniken på ett sätt som alltid tillför tydliga fördelar för våra kunder och förare, säger Ylva Dalerstedt, ansvarig för fjärrtransporter på Volvo Lastvagnar.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se