Ung entreprenör ser fördelarna med grävlastare

Dagen innan Rikard Karlsson fyllde 25 år hämtade han ut sin nya Huddig grävlastare hos Staffare i Hudiksvall. Det gör honom till en av Sveriges yngsta Huddig-ägare, om inte den yngsta. Foto: Per Eriksson
Dagen innan Rikard Karlsson fyllde 25 år hämtade han ut sin nya Huddig grävlastare hos Staffare i Hudiksvall. Det gör honom till en av Sveriges yngsta Huddig-ägare, om inte den yngsta. Foto: Per Eriksson

Att äga en egen Huddig hade länge varit en dröm för Rikard Karlsson i Hälsingland. Målet var en ny Huddig 1260D innan han fyllde 25 år. Genom hårt och målmedvetet arbete lyckades han på kort tid ta sitt företag till en nivå där han hade möjlighet att göra drömmen till verklighet.

Dagen innan han fyllde 25 år hämtade han ut sin nya maskin hos Huddigs återförsäljare Staffare i Hudiksvall. Det gör honom till en av Sveriges yngsta Huddig 1260D ägare, om inte den yngsta. Rikard Karlsson är uppvuxen på en bondgård i byn Snaten utanför Vallsta i Hälsingland. Hemma på gården fanns både skogsmaskiner, väghyvlar och jordbrukstraktorer. När det var dags för gymnasiet föll valet på en treårig maskinförarutbildning i Bräcke i Jämtland. Under utbildningen fick han köra en Huddig för första gången och blev imponerad av maskinens prestanda och effektivitet. När han sedan fick sitt första jobb som maskinförare efter studenten fick han även där köra Huddig och fick då testa vad maskinen gick för på riktigt.

– Eftersom man sitter i sin maskin mellan 8 och 10 timmar om dagen, ibland mer, är det viktigt att sitta bekvämt och att förarhytten är väl genomtänkt. Här tycker jag Huddig har lyckats väldigt bra, framförallt med den nya hytten med ny stol, touchskärm och bättre sikt, säger Rikard.

Efter några år som anställd ville Rikard prova på livet som egen företagare. Han tog kontakt med Jim Höglund på Staffare i Hudiksvall och efter lite diskussioner med honom köpte Rikard sin första maskin, en begagnad Huddig 1260B-10.

Kort därefter, i november 2015, startade han sin egen firma – Rikards Gräv & Schakt. Sedan dess har han jobbat stenhårt och haft full beläggning, mestadels med fibergrävning. Förutom det blir det en del husgrunder, dräneringar och avlopp. Han gör jobb åt såväl privatpersoner som företag.

– Eftersom jag fick bra snurr på företaget redan från start började jag ganska snart fundera på att byta ut min begagnade maskin mot en ny, berättar Rikard.

När man ser Rikards nya Huddig förstår man varför leendet är så stort. Det är en maffig maskin som står hemma på gården. Han har köpt Huddigs senaste modell, Huddig 1260D, i CITY-utförande.

Han har utrustat maskinen med extraljus, bågar och gjort egna dekaler. Han har även kompletterat grävlastaren med en väghyvel, ett OilQuick snabbfäste och en tiltrotator från OilQuick.

– Den främsta fördelen med en Huddig är friheten. Jag känner mig väldigt självständig och kan ta på mig de flesta typer av jobb. En Huddig är bra på det mesta, vilket gör att jag kan utföra flera olika arbetsmoment med bara en maskin. Jag gräver, kör grus och förflyttar mig enkelt och snabbt mellan olika arbeten. En riktig multimaskin som passar mig som egen entreprenör jättebra, säger Rikard.

Även den nya grävlastaren köptes via Staffare. Jim och Rikard har under åren fått en bra relation och litar på varandra.

Rikard trivs som egen företagare. Han tycker om att ha koll och sköter därför all administration och fakturering själv. Han har jobb ungefär ett år framåt, därefter hoppas han att ryktet om hans företag spridit sig ännu mer och att han därigenom kan få fler uppdrag.

faktaruta

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se

- Det gäller att sköta sig, göra ett bra jobb och vara enkel att ha att göra med. Då brukar det lösa sig, säger Rikard Karlsson, 25 årig entreprenör från Vallsta i Hälsingland. Foto: Per Eriksson
– Det gäller att sköta sig, göra ett bra jobb och vara enkel att ha att göra med. Då brukar det lösa sig, säger Rikard Karlsson, 25 årig entreprenör från Vallsta i Hälsingland. Foto: Per Eriksson