Thomas Concrete testar eldriven hjullastare

batterielektrisk hjullastare Liugong 865HE som levereras till Thomas Concrete
Jerry Wannberg vd och Josefine Bratowski Account Manager Machine på Rental Group levererar den nya batterielektriska hjullastaren till Thomas Concrete Groups vd Hans Karlander. Foto: Rental Group.

Betongföretaget Thomas Concrete Group har börjat använda serietillverkade helt elektriska hjullastare i två av sina dotterbolag i Sverige De nya maskinerna, från kinesiska LiuGong, kommer att användas i Thomas betongfabrik i Västerås och dotterbolaget Stockholm Bulkhamn i Stora Vika.

21 tons maskiner som klarar 12 drifttimmar på en laddning

Enligt Thomas innebär det här strategiska utvecklingsinitiativet att företaget blir den första betongleverantören i Sverige som använder en helt elektrisk hjullastare. Syftet är att bygga kunskap om elektrifiering och ytterligare förstärka Thomas Concrete Groups hållbarhetsarbete och branschinnovation.

– Vi var först i Sverige med att börja använda serietillverkade eldrivna betongbilar. Nu tar vi nästa steg och introducerar helt elektriska hjullastare i vår strävan att vara föregångare inom hållbarhet, innovation och utveckling i branschen. Detta är ytterligare en milstolpe och vi är stolta över att vara den första betongleverantören i Sverige som tar det här steget, säger Hans Karlander, vd och koncernchef, Thomas Concrete Group.

De två 21 tons hjullastarna LiuGong 865HE har 100 procent elektrisk drift, med ett batteri på 423 kWh klarar de vardera 12 timmars drift vid lättare och nio timmar för tyngre applikationer. Hjullastarna kan snabbladdas och är utrustade med ett CATL-batteripaket och kontrollsystem, vilket uppges hålla den högsta  europeiska standarden. Dessutom förväntas de elektriska hjullastarna att minska driftkostnaderna jämfört med motsvarande maskin som hade tankats med diesel. Hjullastarna har levererats av Den norska uthyrningskoncernen Rental Group som etablerade sig i Sverige i mars förra året. Maskinerna kommer att hyras under ett års tid för att därefter utvärderas.

– Det här är riktigt inspirerande då vi får möjlighet att bygga kunskap och lära oss mer om hur fossilfria maskiner fungerar i vardagen både i en bulkhamn och en betongfabrik. Lärdomar vi drar nytta av i våra övriga dotterbolag i Europa och inte minst i USA, säger Hans Karlander, avslutningsvis.

Läs fler nyheter inom Bygg & Anläggning här!

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se