Svenskt eukalyptusbolag väntas få order på 1,7 miljarder kronor

Foto: Cranab

Det svenska skogsbolaget Eternali har skrivit en avsiktförklaring med de två europeiska papper- och massaföretagen Navigator och Altri avseende leverans av 2,5 miljoner kubikmeter eukalyptustimmer för pappersmassa.

– Vi är glada att vi nu, efter cirka ett års förhandling med både Navigator och Altri, kommit till denna punkt som tydligt definierar vårt affärsförhållande. Ordervärdet uppskattas till cirka 1,7 miljarder kronor, säger Andreas Forssell, vd på Eternali.

Den totala volymen på 2,5 miljoner kubikmeter eukalyptustimmer avser löpande leveranser under cirka fyra år och kommer definieras i kommande avtal.

Andreas Forsell, vd på Eternali.

– Tajmingen av denna avsiktsförklaring kunde inte bli bättre eftersom vi precis har stängt en kapitalrunda, som dessutom blev övertecknad, så jag är stolt att kunna berätta för nya och befintliga aktieägare om detta stora kommersiella steg framåt, säger Andreas Forssell.

Eternali producerar eukalyptus i Brasilien. Det är ett oerhört snabbväxande trädslag – upp till fem meter per år. Virket levereras till hamn i Brasilien där köparna övertar ansvaret och en första leverans planeras inom de närmsta månaderna.

– Detta är ett första stort steg i Eternalis ambitiösa plan att bygga ett stort och lönsamt träråvarubolag och visar på den ökande efterfrågan på träråvara i Europa, kommenterar Gustavo Silveira, bolagets ordförande.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se

Fakta Eternali:
Skogsaktiebolaget Eternali är ett svenskt aktiebolag med målsättningen att lista bolaget på börsen under 2022. Eternali är ett träråvarubolag med fokus på att producera hållbar träråvara från eukalyptus odlad i Brasilien och leverera till Europa.