Ny skotare från Kranman

Kranman lanserar 3,5 tons skotaren Kranman 960 som kommer med en fyrcylindrig Kubota-dieselmotor på 1,5 liter.

Enligt Kranman är det företagets starkaste maskin hittills och Kubotamotorn utvecklar 24,8 hästkrafter och vridmomentet uppgår till 93 Newtonmeter. De stora hjulen ger dessutom bättre terrängegenskaper. 

Drivlinan består av en dubbelhydrostat där en pump går till framhjulen och en går till bakhjulen samt en kugghjulspump för kran och styrning. Maskinen har 6-hjulsdrift på hög och lågväxel- På transportväxeln är den framhjulsdriven.

– En maskin i denna klass kräver ett automatiskt midjelås. Detta ihop med vår automatiska parkeringsbroms effektiviserar maskinen ytterligare. Midjelås och parkeringsbroms aktiveras när man släpper körpedalen, säger Björn Blixt, ägare och produktionschef på Kranman.

Enligt företaget är det mesta av utvecklingsarbetet koncentrerat till hytten. Den är gummiupphängd och fällbar med dubbla hyttgolv samt tre isolerade torpedväggar mot motorutrymmet. Detta gör att ljusnivån begränsas till 76 db vid fullt motorvarv, vilket är långt under kraven för hörselskydd.

Tack vare den stora hytten och den välvda glasrutan får man en bra runtomsikt.  Förarstolen är luftdämpad i höjdled och plandämpad.

Med servospakarna, som är placerade i armstöden, styr man både kranen och maskinens styrning. Servohydrauliken uppges göra maskinen lättkörd med exakt precision. Både luftkonditionering och en appstyrd dieselvärmare finns i utrustningspaketen som kan väljas som tillval. Förvaringsutrymmena uppges vara väl tilltagna och smart placerade. Den nya skotaren har kryssriktade LED-belysning med minimerad skuggbildning och ger en jämn och behaglig ljusbild.

Maskinen levereras med skotarbankar alternativt vridbara stakar.

Kranman 960 har den nyutvecklade kranen KX50 Extreme series och är utvecklad med fokus på styrka och optimerad rörelsemönster. Tack vare en 4-punkts komfortled och snabba utskjut ska skotningen bli enkel och effektiv skriver Kranman i pressmeddelandet. På kranen sitter företagets kraftfullaste vinsch HV1000 monterad.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se