Stor brist på fältservicetekniker i skogsbranschen

Skogsbranschen skriker efter fältservicetekniker. Ändå står flera utbildningsplatser tomma när terminerna startar på Utvecklingscentrum för servicetekniker i Ljungy och nu slår skogsmaskintillverkaren Rottne ett slag för att säkra kompetensen i yrket. Foto: Rottne Industri, pressbild.

Skogsbranschen har stor brist på kompetenta fältservicetekniker. Ändå står flera utbildningsplatser tomma när terminerna startar på Utvecklingscentrum för servicetekniker i Ljungby.

Enligt branschorganisationen MaskinLeverantörerna är behovet av färdigutbildade servicetekniker väldigt högt i hela landet. Organisationen är en av 18 aktörer som står bakom utbildningen i Ljungby. Bland dessa finns även skogsmaskintillverkaren Rottne tillsammans med andra tillverkare av truckar, entreprenad-, skogs och specialmaskiner.

Utvecklingscentrum i Ljungby hade tidigare 35 platser, i dag finns det 20. Ändå stod ett antal stolar tomma när höstterminen startade, trots att det bara är att välja och vraka bland jobben efter examen.

– Arbetsmarknaden är så pass bra nu att många företag anställer tekniker direkt efter gymnasiet, men tyvärr är de inte färdigutbildade. Företagen biter sig därmed själva i svansen, säger Carina Andersson, vd och utbildningsledare på centret.

Foto: Rottne Industri, pressbild.

Rottne har engagerat sig i Utvecklingscentrum i många år. Som alla medlemsföretag stöder man skolan ekonomiskt och tar varje år emot praktikanter.

– Många duktiga servicetekniker har gått den vägen, från utbildning till praktikant och sedan anställning, säger Rolf Nilsson, instruktör och utbildare på Rottne.

En av anledningarna till varför bristen av vidareutbildade fältservicetekniker är så stor i dag är att många unga killar och tjejer får arbete direkt efter gymnasiet.

   – Jag kan självklart förstå att många vill jobba efter skolan, men en vidareutbildning ger så mycket mer. Men jag tror att man känner sig mer nöjd när man är ute hos kund och har en bredare kunskapsbank att förlita sig på, säger Rolf Nilsson.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se

Foto: Rottne Industri, pressbild.