Peab gör Eco-asfalt med bioolja

Foto: Kasper Dudzik. Stockholm 20080702. Peab Industri asfaltverk i Västberga. Lastbilarna rullar i skytteltrafiken i skymningen.
Foto: Kasper Dudzik.

Peab Asfalt tar täten för miljösatsningar inom tillverkning av asfaltmassa och lanserar ECO-Asfalt, framställd med koldioxidneutralt biobränsle. ECO-Asfalten ska innan årsskiftet stå för 50 procent av Peab Asfalts produktion.

I fjol producerade Peab Asfalts största fabrik i Stockholm 300 000 ton asfaltmassa på ett år. Drömgränsen passerades tack vare en mycket hög bygg- och anläggningstakt i Stockholmsregionen. Under vintern har Peab Asfalt antagit en ny utmaning och i juni invigs den konverterade anläggningen. Den fossila eldningsoljan som normalt används i tillverkningsprocessen byts genomgående ut till bioolja. En ren restprodukt som blir över vid tillverkning inom livsmedelsindustrin.

– Biooljan som används vid torkning och uppvärmning när ECO-Asfalt framställs, har sitt ursprung i vegetabiliska oljor och basen är en restprodukt från livsmedelsindustrin. Genom att ta tillvara på restprodukten minskar vi både miljöavfall och miljöpåverkan avsevärt då biooljan klassas som koldioxidneutral av Energimyndigheten. ECO-Asfalten håller samma goda kvalitet som vanlig asfalt men är bättre för miljön, säger Håkan Jacobsson vd på Peab Asfalt.

– Att 50 procent av vår produktion består av ECO-Asfalt betyder mycket men vi är inte nöjda där. Vi har ytterligare produktionsenheter vi vill konvertera i framtiden och vi strävar även efter att ta ett helhetsgrepp kring tillverkning, transport och utläggning av asfaltmassa ur ett miljöperspektiv, avslutar Håkan Jacobsson.