Kranmans prototyp blev komplett processor

kranman_p25

På MellanskogsElmia för två år sedan visade Kranman en prototyp av en processor på en vagn som kopplas till en fyrhjuling. Den färdiga produkten blev en komplett maskin. Resultatet visades på MellanskogsElmia som arrangerades i Sala den 19-20 augusti.

Det ursprungliga konceptet med en processor för vagn finns även den i produktion. Men nyheten är en komplett maskin speciellt utvecklad för ändamålet. Under prototypstadiet har flera varianter tillverkats och provats. – Det här är den bästa lösningen, konstaterar Björn Blix på Kranman.

Själva processorn är samma i båda fallen. Den heter P25 och skapar nostalgiska känslor för dem som varit med länge i skogen. Intrycket är en stegmatad tvågreppsskördare.

Basmaskinen, eller bäraren som Kranman föredrar att kalla den, är midjestyrd och har åtta drivande hjul. Den bygger på väl beprövade komponenter men är speciellt konstruerad för uppgiften. Bland annat har maskinen en manöverpanel i bakänden, varifrån föraren styr processor, vinsch och kan köra maskinen framåt och bakåt.

– Med en traktormonterad processor måste föraren hoppa in i traktorn och flytta den om till exempel ett träd är i vägen för stammen som passerar genom processorn, förklarar Björn. Arbetsgången är att man först fäller trädet med motorsåg. Sedan vinschas det till processorn för kvistning och aptering.

En poäng med arbetsgången är att kvistarna samlas på ett ställe och att det blir enklare att använda dem för att skydda till exempel rötter på stående träd. – Körskador på rötterna ökar risken för röta och nedklassning vid slutavverkning, säger Björn Blix.