Offentliga skogsaffärer för 463 miljoner förra året

Fler än 1.700 skogsbruksföretag gjorde affärer med offentliga beställare förra året Värdet på inköpen uppgick till 463 miljoner kronor. Foto: Per Eriksson

Förra året gjorde fler än 1.700 skogsentreprenad-företag affärer med offentliga beställare. Värdet på inköpen uppgick nästan till en halv miljard och det är de statliga beställarna som står för hälften av inköpen.

 Konsultföretaget PublicInsight presenterar en kartläggning av förra årets inköp av varor och tjänster inom skogsförvaltning och skogsskötsel från landets alla myndigheter, kommuner och regioner. Sammanställningen visar 1.743 företag inom branschen gjort affärer för drygt 463 miljoner kronor med offentliga köpare under 2020. 254 av dessa kommer från statliga beställare, 176 från landets kommuner och 32 miljoner kronor från regionerna. Det totala affärsvärdet på den offentliga marknaden i Sverige är omkring 950 miljarder kronor.

Den största leverantören till landets offentliga sektor är Holmen Skog Mitt AB som sålde för drygt 44 miljoner kronor på den offentliga marknaden under fjolåret. 478 företag levererade tjänster till 70 statliga beställare.

Nästan alla av Sveriges 290 kommuner, 266 stycken, köpte tjänster från skogsbranschen förra året.

1.134 företag levererade tjänster på 176 miljoner kronor till kommunala beställare. Tjugo av landets tjugoen Regioner köpte tjänster för 32 miljoner kronor av totalt 346 företag i skogsbranschen.

– Landets skogsentreprenörer hanterar en stor del av allt som händer i landets skogar. Bland kunderna hittas både privata aktörer och offentliga beställare som kräver upphandlingar. Offentliga upphandlingar är för många en viktig väg till affären. Många av våra medlemmar upplever det dock som onödigt krångligt och tidsödande i en upphandling, säger Kolbjörn Kindströmer, ordförande i Skogsentreprenörerna i en kommentar till kartläggningen. 

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se