Nysatsning på maskinförarutbildning

Det finns stor brist på maskinförare i Sverige, men till hösten 2023 startas två nya skolor på gymnasie- och yrkesvuxnivå i Kiruna och Söderhamn. Foto Per Eriksson

Det råder stor brist på maskinförare i Sverige, med start nästa höst startas därför två nya skolor på gymnasie- och yrkesvuxnivå i Kiruna och Söderhamn.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna driver sedan tidigare genom ME-skolan nio skolor på gymnasie- och yrkesvuxnivå för att utbilda maskinförare runt om i landet. Uppdraget att anordna utbildningarna kommer från kommuner som har gått samman genom Hälsinglands utbildningsförbund och Lapplands lärcentra. 

– Vi är stolta över att ha fått det här uppdraget och både vi och våra medlemsföretag i dessa regioner tycker det här ska bli jättespännande. Det är brist på utbildningsplatser för maskinförare i norra delen av Sverige och det finns en mycket stor efterfrågan på arbetskraft i branschen. I stort sett alla elever som går ut från våra skolor årligen får jobb direkt, säger Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se