Nya skogsband från Pewag

bluetrack1

De nyutvecklade skogsbanden Pewag Bluetrack är de första i världen utrustade med friktionssvetsade broddar vilka uppges vara extremt slitstarka och greppsäkra.

De premiärvisades för den nordiska marknaden på mässan FinnMetko i början av september.

– Som första kedjetillverkare i världen lanserar det österrikiska företaget skogsband med friktionssvetsade broddar vilka är enormt tåliga. Banden blir därmed exceptionellt starka och kräver minimalt underhåll, säger Hans Nicklasson, försäljningschef på Pewag Sweden.

Det Pewag gjort är att man utvecklat en teknik som innebär en förfinad variant av friktionssvetsning. I friktionssvetsning alstras värme, genom mekanisk friktion, mellan delarna som fogas samman. Processen medför att materialet genomgår en plasticering. Alltså att det behåller sin nya form utan att fjädra tillbaka. Metoden gör det möjligt att förena olika material som inte hade gått att blanda genom traditionell svetsteknik. Friktionssvetsningen kräver dessutom mindre energi och är därför mer kostnadseffektiv och miljövänlig.

– Broddarna har Pewags Starwave-profil. Det har Pewags samtliga skogsband. Den exklusiva formen är sådan att banden alltid passar utmärkt med däckens mönster, säger Hans Nicklasson.

I och med förnyelsen av Pewags bluetrack-modeller, som visades på FinnMetko hoppas företaget att man ska stärka sin position som fullsortimentsleverantör av skogsband och kedjor.

Pewag Bluetrack tillverkas enligt samma princip som företagets kedjor som är etablerade på marknaden sedan tidigare.