Nya dumpervagnar från Etebra

etebra_mellandumper

Huskvarnaföretaget Etebra Maskin & Vagn lanserar nu två nya dumperkärror. Det är en mellandumper respektive lättdumper som finns i fyra olika storlekar.

Mellandumpern som är den verkligt nya modellen är designad för att framför allt passa till hjulgrävare och grävlastare men passar givetvis även bakom en traktor. Den finns i fyra storlekar – 7, 8, 10 och 13 ton. Den klarar att både tippa och sänka flaket, öppna och stänga schaktlämmen i bak på flaket, med endast en hydraulslang.

Kärrorna kan även fås med en mekaniskt eller hydrauliskt öppningsbar baklucka som öppnar uppåt-framåt. Det är svensk kvalitetsplåt i botten, Hardox 450, i valfri tjocklek, 4, 6 eller 8 mm. Sidorna är av 6 mm plåt med en kraftig överliggare och med en slitplåt av Hardox längst ner mot botten. Den vridbara dragöglan är bultat mot dragstången och är ställbar i olika höjder. Genom att flytta fram axlarna kan kultrycket minskas till cirka 700 kg.

För den som vill ha en kärra för lite lättare körning finns Lättdumperkärror, som har samma flakmått och lastkapacitet men med 6 mm klass 355 plåt i botten och 4 mm i sidorna.

Båda modellerna har fjädrande hjulaxlar med klätterfunktion vilket ger en lugn och stabil gång på vägen. För att ytterligare kundanpassa vagnarna finns ett stort utbud av extra utrustning. De två största storlekarna, 10 och 13 ton, av både Lättdumpern och Mellandumpern kan fås med spannmålsförhöjning vilket ger en volym av 13 respektive 15 kubikmeter.

Sedan tidigare säljer Etebra även en serie tungdumperkärror, i storlekar 10 till 18 ton.

Länk till Etebra Maskin & Vagn