Nya hjullastare från Caterpillar

Nu lanseras tre nya mindre hjullastare i Cats Next generation: Cat 926, 930 och 938. De premiärvisades på Conexpo-mässan i Las Vegas i mars.

De nya hjullastarna från Caterpillar Next generation, Cat 926, 930 och 938 uppges erbjuda en rad nya teknologier och funktioner som ska öka produktiviteten genom att förenkla maskindriften.

Cats adaptiva motorvarvtalsfunktion ska ge effektiv kraft och justerar automatiskt motorvarvtalet baserat på förarens input för att optimera produktiviteten och minimera bränsle förbrukningen. Systemen är optimerade och dimensionerade för att köras med lägre motorvarvtal. Det produktiva och effektiva arbetsområdet på 1.200 till 1.500 varv/min ska göra lastarna mer bränsleeffektiva, medan större pumpar går med lägre hastigheter för mindre slitage och längre livslängd.

Enligt Caterpillar är dessa nya hjullastare först i branschen med fyra anpassade driftlägen för hela drivlinan. Bland annat finns ett läge för snöröjningsapplikationer med mjuka riktningsväxlingar och förlängd frigång.

Ny automatisk hjulvridmomentkontroll låter maskinen göra jobbet genom att automatiskt kontrollera vridmomentet till hjulet och justera dragkraftskontrollen för att minska däckspinningen. De nya lastarna förbättrar greppet i svår terräng och har standard differentialspärr på framaxeln med differentialspärr med begränsad bakre slirning. På 926- och 930-lastarna styrs differentialspärren enkelt av föraren med joysticken. Den nya 938-lastaren levereras som standard med automatisk differentialspärr, samt manuell styrning.

Enkla tryckknappsinställningar i hytten för övre, nedre och tilt gör att föraren kan anpassa skopans position till uppgiften, vilket hjälper till att maximera skopans skärkantslivslängd. Bekvämt styrd av en joystick-knapp, en ny skopskakningsfunktion ger exakt dosering av material i spridningsapplikationer.

Den nya hytten ska höja förarkomforten och förbättrar sikten för ökad säkerhet. Mindre hyttpelare, ökad fönsteryta, uppvärmda och elektriska backspeglar  och standardbackkamera kombineras för att förbättra förarens sikt runt maskinen. Som tillbehör finns en multi-view-kamera som ger ett fågelperspektiv runt lastaren, och bakre objektdetektering med visuella och hörbara larm ger ytterligare varningar. 

Den anpassningsbara displayen i hytten ger en enkel överblick över driftsparametrarna. Med hjälp av operatörsprofiler kan upp till 50 olika driftsprofiler ställas in via displayen.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se