Ny stegmatare med rullmatning

web_weimar_aggregat

Weimer Skogsteknik & Hydraulik i Eksjö har under drygt ett år sålt stegmataren från finska Syketec. Nu finns denna i en kombiversion med både steg- och rullmatning. 

– Samarbetet med Syketec gör att vi nu har ett fullständigt skogsprogram att erbjuda våra kunder, säger Urban Johansson, vd på Weimer Skogsteknik & Hydraulik.

Sedan ett drygt år tillbaka har man salufört stegmataren, JOBO ST75, som tillverkas i finska Vasa av företaget Syketec. Nu finns en ny modell med kombinerad steg- och rullmatning. Stegmatarens stora fördel är dess kraftfulla matning också vid låga oljeflöden. Ändå är det inte alltid nödvändigt med kraft. Framför allt kan över hälften av träden vara så lättkvistade att stegmatningen känns långsam.

Under ett års tid har man utvecklat rullmatning som tillägg till huvudprodukten. Maskinen är fortfarande i grunden en stegmatare som kan förses med rullar som tillägg.

I den kombinerade driften kan man välja rullmatning under steget och när man släpper automatmatningen startar steget automatiskt igen. Rullmatningens hastighet är 2 m/s vid fullt flöde (60 l/min), det är ungefär dubbel hastighet jämfört med stegmatningen. Längdmatningen sker med mätrulle och har sex längdförval.

Stegmataren monteras på traktor eller grävmaskin och gör det möjligt även för den självverksamma skogsbrukaren att effektivisera sitt arbete med bioenergived eller gallringar.

Länk till Weimer Skogsteknik & Hydraulik