Ny starkare liten Wille

Redskapsbäraren Wille kommer nu med en ny modell, som lever upp till miljökraven enligt Steg 5. Samtidigt är den starkare och har fått utökad hydraulkapacitet jämfört med sin föregångare.

Den nya modellen har beteckningen Wille 375, väger 2,9 ton och ersätter den tidigare modellen 365. I den nya maskinen sitter en starkare motor som ger väsentligt högre vridmoment. 

Motorbytet innebär att miljöklassningen lever upp till EU:s miljökrav enligt Steg 5. Kohler-motorn har partikelfilter och katalysator vilket ger förbättrade utsläppsvärden jämfört med den gamla modellen.

Ytterligare en nyhet är att maskinen fått ännu en hydraulpump. Med tre pumpar (mot tidigare två) ger den ett hydraulflöde på sammanlagt 110 L/min

Kombinationen starkare motor och ökad hydraulkapacitet ger inte bara en mer kraftfull maskin, det gör också att Wille 375 levererar mer styrka med mindre ansträngning.

– Tack vare den utökade kapaciteten behöver maskinen inte varva lika mycket för att ge kraft till redskapen. Det förbättrar bränsleekonomin och sänker ljudnivån, berättar Asko Sarinen, försäljningschef hos Willes tillverkare Vilakone.

Hydrauliken är konstruerad så att de tre pumparna arbetar oberoende av varandra. Med flera redskap i arbete, eller med krävande redskap med många hydrauliska funktioner, innebär det att många samtidiga kommandon kan ske utan tryckfall på andra funktioner.

– Från utsidan är skillnaden inte så stor jämfört med den gamla modellen. Men Wille 375 har blivit rappare med sin större motor, hydrauliken har blivit ännu mer precis och som bonus accelererar den snabbare och har lite högre transporthastighet, säger Asko Sarinen.

 Wille 375 är redan sålda och tas nu i drift i Sverige.

Wille tillverkas av finska Vilakone OY och säljs i Sverige av de sju företag som ingår i Willegruppen.

Som redskapsbärare är maskinen förstavalet för många entreprenadföretag, fastighetsförvaltare, kommuner och kyrkogårdsförvaltningar.  Totalt finns sex olika modeller av Wille, från 2 till 6,5 ton.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se