Ny eldriven tandemvält från Volvo

Volvo CE lanserar en eldriven tandemvält. Maskinen premiärvisas på Conexpo-mässan i Las Vegas.

DD25 Electric tandemvält, som premiärvisas på Conexpo i Las Vegas, är Volvos första elektriska maskin som tillverkats för företagets vägsegment.

Enligt Volvo CE är DD25 Electric en viktig milstolpe i företagets ambition att nå nollutslpp av växthusgaser till 2040 och är en viktig del i Volvokoncernens mål att ha minst 35 procent av sitt totala utbud av fordon helt elektriska till 2030.

Baserad på designen och komponenterna i Volvo CE:s elektriska minigrävare ECR Electric och den kompakta hjullastaren L25 Electric – som var de första eldrivna maskinerna som Volvo lanserade 2020, gör DE25:s elektriska drivlina den idealisk för stadsmiljöer med stränga utsläppsbestämmelser och för entreprenörer som vill uppfylla sina egna hållbarhetsmål.

DD25 har Led-belysning, en operatörsdisplay i fullfärg, ett inbyggd AC-ladduttag som möjliggör laddning till 100 procent på tre timmar, och en 48 V fjärransluten DV-snabbladdare som kan ladda batteriet helt på lite över en timme. Enligt Volvo ska maskinen klara att köras en hel arbetsdag på en laddning.

– Som en global tillverkare, har vi inte bara ett ansvar för att minska vårt koldioxidavtryck, utan vi är också engagerade i att leda vägen och tillhandahålla verkliga lösningar för våra kunder som gör att de kan uppfylla sina egna hållbarhetsmål, säger Ray Gallant, produktchef på Volvo Region Americas.

DD25 Electric erbjuder 24 kW tillgänglig effekt, 30 procent mer än den konventionella Volvo DD25B. Resultatet uppges vara en mer ”lyhörd” maskin när det gäller hastighet och vibrationer. Den elektriska maskinen uppges prestera bättre i lutning, tack vare storleken på dess komponenter och bättre på höga höjder, jämfört med en dieseldriven maskin som tappar kraft vid ökad höjd.

Den elektriska tandemvälten är utrustad med 360 graders sikt och högfrekvent kompaktering, vilket gör det möjligt att uppnå en jämn finish på asfaltytan med hastighet och frekvensen kan justeras från 3.500 v/min vid 55Hz till 4.000 v/min vid 67 Hz och passa olika applikationer.

Enligt Volvo kommerman kunna ta beställningar på den nya maskinen senare i år med leveranser under det första kvartalet 2024.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se