För andra året i rad minskar intresset för att leta metaller och mineraler i Sverige. Det visar siffror från Bergstaten.
I fjol kom det in 130 ansökningar om nya undersökningstillstånd till Bergstaten, jämfört med 166 stycken 2018, och 227 året dessförinnan, en drygt 40-procentig minskning på två år. Det skriver Sveriges Radio.
Flera uppmärksammade gruvärenden ligger just nu på regeringens bord för avgörande. Tillsammans skulle de kunna skapa många nya arbetstillfällen, de allra flesta i glesbygd. Men sedan flera år råder en politisk låsning i regeringen.
– Det här är inget annat än ett förfärligt slöseri med investerade resurser och i förlängningen ett hot mot Sverige som gruvnation, säger Maria Sunér Fleming, vd Svemin.
”Långsiktigt så kommer det att minska möjligheten för det svenska gruvklustret att utvecklas”, Maria Sunér Fleming, vd Svemin.
Det var länge sedan en ny gruva öppnades i Sverige. Faktum är att ingen ny green-field gruva har öppnat i Sverige på tolv år, det vill säga en gruva utanför redan existerande gruvområden och som prövats mot gällande lagstiftning (miljöbalken och minerallagen).
Låsningen drabbar inte bara nya gruvor som till exempel uppmärksammade Kallak utanför Jokkmokkk. Även befintliga gruvor riskerar fastna i regelverket som nu när LKAB:s hela järnmalmsverksamhet i Kiruna ska omprövas i mark- och miljödomstolen och Bolidens koppargruva Aitik står inför en expansion och är beroende av tillstånd för den utvidgningen.
– Det är viktigt att här understryka att branschen inte på något sätt är ute efter lägre miljökrav på gruvorna, det är processerna i sig som måste vara mer effektiva och förutsägbara. Långsiktigt så kommer det att minska möjligheten för det svenska gruvklustret att utvecklas, där har vi inte bara själva gruvorna utan också de som jobbar med utrustning och utrustningsleverantörer. säger Maria Sunér Fleming till Sveriges Radio.
© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se